Téli túra keretében kereshetjük fel ezt az egyedülálló természeti képződményt.

Az Esztramos az Aggteleki-karszthoz sorolt, Bódvarákó és Tornaszentandrás között, a Bódva völgyéből szigetszerűen kiemelkedő, eredetileg 380, a bányászat következében ma 320 méter magasságú hegy. Anyaga mészkő, amelyben vasérces telérek találhatók, így a vasérc miatt már az 1830-as évektől bányászták.

Fotó: Civertan/Wikimedia Commons

2001 óta a hegy teljes területe az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozik. Az itt található barlangok az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjaival együtt 1995 óta a Világörökség részét képezik. A hegy fokozottan védett barlangja az Esztramosi Felső-táró 2. sz. ürege, az Esztramosi Földvári Aladár-barlang, a Rákóczi 1. sz. barlang, a Rákóczi 2. sz. barlang, a Rákóczi 3. sz. barlang és a Rákóczi-oldaltáró barlangja.

Nevezetességei a főként a bányászati tevékenység következtében felfedezett barlangjai, köztük a hazánk egyik leggazdagabb formakincsével rendelkező Rákóczi 1. sz. barlang, vagy pont a bányászat miatt csaknem teljesen elpusztult Esztramosi Földvári Aladár-barlang. Az Esztramoson napjainkig 52 barlangot fedeztek fel, nagy részüket a bányászati tevékenység közben. A hegy felső részén feltárt 23 barlang közül 18 teljesen megsemmisült, az alsóbb bányaszinteken a tárókból nyíló barlangok közül sokat eltömedékeltek. A külszíni fejtés robbantásai szintén visszafordíthatatlan károkat okoztak a hegy több barlangjában. Az esztramosi bányászat dicstelen lezárulta után vált csak lehetővé, hogy a hegyet és a barlangokat megnyissák a nagyközönség számára.

A különleges téli túra során az 1964-ben felfedezett Esztramosi Földvári Aladár-barlangot lehet megtekinteni, amelyet gyakran rombarlangként is emlegetnek, ugyanis képződményeinek nagy része a robbantásos bányaművelés áldozatává vált. Első terme még 1971-ben beomlott, de a természetvédelmi törvény adta lehetőségek kihasználásával, a hosszas huzavona után a körülötte kijelölt 50 méteres védőpillérnek köszönhetően különlegesen sokszínű képződményei, ásványkülönlegességei végül is megmenekültek a teljes pusztulástól.

Az egyedülálló téli túra február 18-án, 10 órakor indul. A 3,5-4 órásra tervezett vezetéshez előzetes regisztráció után lehet csatlakozni.

A túra Bódvarákóról indul, az egykori bányaúton haladva jutnak a bányaudvarra, 305 méter tengerszint feletti magasságba, ahonnan csodálatos panoráma tárul a túrázók elé. A szabadtéri részt követően, a romjaiban is gyönyörű Földvári Aladár-barlangban időznek egy kicsit. E különleges barlang csak a túra keretében tekinthető meg, egyébként nem látogatható!

A regisztrációt február 17-én 14:00 óráig az alább megjelölt telefonszámok valamelyikén várják: 06/48 350-011, vagy 06/30 408-1027 (mindennap 8:00 és 16:00 óra között).

A túrákról bővebben: www.anp.hu

Forrás: Wikipédia