Afrika nem tétlenkedik: élő fákból készítik el a Nagy Zöld Falat

20 ország összefogásával.

Egyre többet olvasunk arról, hogy Afrika nagyobb sebességre kapcsolt a környezetvédelemben, hihetetlen erőket mozgósítanak a Föld zöldebbé tétele érdekében. Rekordmennyiségű fát ültetnek, kampányszerűen fognak ásót a lakosok, milliónyi csemetével, növénnyel gazdagítják a bolygót.

Most pedig egyenesen a világ legnagyobb, emberi kéz alkotta építményét készülnek tető alá hozni, 20 ország összefogásával. A tervek szerint 8000 kilométeres Nagy Zöld Falat építenek.

The Great Green Wall. It began eight years ago and it's really starting to take shape. One day it will be neary 8,000km long.#greatgreenwall

Közzétette: Great Green Wall – 2015. november 30., hétfő

A 780 millió hektáron megvalósuló Nagy Zöld Fal a Szahara-sivatag déli határvonalán épül, – szárazságtűrő fákból – mintegy 8000 kilométeres területen, a Száhel nevezetű térségben. Félig száraz és elsivatagosodott területeket is magában foglal ez a vidék. Ez a terület az ENSZ-FAO adatai szerint 232 millió embernek ad otthont. Egykoron ezt a régiót füves szavanna borította, azonban az aszályok miatt elsivatagosodott. Óriási problémát jelent nem csak az ivóvíz, de az élelmiszer hiánya és az elvándorlás is.

A klímavédelmi céllal épülő „élő fal” kezdeményezése mellé 2007-ben 11 ország állt be, azóta ez a szám 20-ra gyarapodott. A fasor majd az egész afrikai kontinenst átíveli széltében, az Atlanti-óceántól egészen a Vörös-tengerig.

Planting seeds in Northern Senegal#greatgreenwall

Közzétette: Great Green Wall – 2015. november 30., hétfő

Természetesen nagy reményt fűznek a zöld falhoz, abban bíznak, hogy újra élővé teszi a száraz tájat, benépesíti a sivatagos részeket élettel. Emellett több millió embernek biztosít majd tiszta vizet és élelmet, és talán újraírja a szegény kontinens jövőjét is. A csökkenő természeti erősforrások miatti elvándorlást megállítja, maradásra bírja a tömegeket.

Forrás: www.greatgreenwall.org