Állatokat zárnak szűk ketrecbe a luxuskávé előállításához

A cibetmacskák látják kárát.

Talán már sokan tudják, hogy a világ legdrágább kávéja a közönséges pálmasodró nevű cibetmacskaféle emésztőrendszerén áthaladt kopi luwak. Az állat még vörös formában eszi meg a kávébabot, de csak a héját emészti meg, így a végtermékben benne található maga a kávészem, amelyből az áthaladás során kivonódnak a kávé kesernyés ízéért felelős anyagok.

Egy ilyen kávé csészéjéért akár 14-22 ezer Ft-ot is elkérhetnek. Ez persze nem véletlen, hiszen a betakarítás nagyon nehéz. A szüretet a közönséges pálmasodró maga végzi, amikor a növényről begyűjti a legjobb gyümölcsöket, és meg is eszi őket. Ezek után már nyilvánvaló, hogy az ürüléket kell keresni, amely akár messze is lehet a terepen, és a beágyazott kávébabokat kell összegyűjteni.

Mondani se kell, hogy ezért aztán a termesztők megpróbálnak minél több kopi luwakot előállítani, minél kevesebb munkával. Ennek érdekében attól sem riadnak vissza, hogy szűk ketrecekbe zárják az állatokat, és gyakorlatilag rákényszerítsék a kávébabfogyasztásra őket. A cibetmacskák alapból nem keresik a társaságot, így a kevés helyen könnyen össze is verekedhetnek.

Kopi Luwak Coffee

I actually had the chance to try this expensive coffee in Bali last September. If you are a coffee addict like me…the coffee is delish, robust, and very very strong. The chivet is similar to a mongoose and are taken care of very well so they can produce the coffee beans. It's strange that animals can actually do this..eat a bean and the enzymes in their digestive track mixed with the bean can create coffee….(mind blown)I highly suggest trying this Sh*tty coffee 😉 you will not regret it!!!

Közzétette: Bach Le – 2018. június 12., kedd

Nem csoda, hogy ebből a luxuskávéból mindössze néhány száz kg készül évente. Aki már kóstolta, azt állítja, hogy lágy íze a csokoládé aromájára hasonlít.

Another Kopi Luwak coffee victim

Another Kopi Luwak coffee victimWhile on patrol, the Siamese Crocodile Station (Chhay Areng) rangers found a civet trapped in a snare. Read more: https://www.wildlifealliance.org/another-kopi-luwak-coffee-victim/On the same day, the rangers collected 128 other snares from the forest. Snares are particularly detrimental to wildlife populations due to the sheer number of them littering the forest floor because they are inexpensive to make and easy to set yet yield high rewards for poachers. After the trap is set the poachers can leave and the snares can trap any animal that crosses it, including critically endangered species. These animals will spend hours struggling to break free, often chewing away at their trapped foot, before they die of exhaustion. Many of the snares Wildlife Alliance rangers collect are made specifically to trap civets to sell to “civet farms” to make coffee. The animal was brought to Phnom Tamao Wildlife Rescue Center for further medical care….#WildlifeAlliance #Cambodia #ForestProtection #WildlifeProtection #STOPKopiLuwak #JoinTheAlliance #Conservation #KopiLuwak #KopiLuwakCoffee

Közzétette: Wildlife Alliance – 2019. január 15., kedd

Kezdőkép: surtr/flickr/Wikimedia Commons