Atlanti tőrfarkú rák: kékvérű állat a gyógyszeripar csapdájában

Az ipari mértékű lecsapolás áldozata lesz-e a faj?

Az atlanti tőrfarkú rák vérére (pontosabban: vérnyirokjára) komoly üzletág épül. A különleges, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező testfolyadék lecsapolása már a faj állományait veszélyezteti.

A legnyilvánvalóbb furcsaság ezzel a vérnyirokkal az, hogy kék, ami annak a következménye, hogy nem vasat tartalmazó hemoglobin, hanem rezet tartalmazó hemocianin szállítja benne az oxigént. A fertőzések ellen harcoló fehér vérsejtek helyett a rákoknál amőbociták dolgoznak, amelyek komoly gyógyászati értéket képviselnek.

Az atlanti tőrfarkú rák amőbocitái koagulogént és egy hasítóenzimet termelnek. A koagulogént az enzim a baktériumok sejtfalából kiszabaduló anyagok hatására sűrű és áthatolhatatlan hálózattá alakítja, így ejtve csapdába a kórokozókat. A reakció mindössze 45 percet vesz igénybe, nem két napot, mint az emlősök esetében. A koagulogén az, amit a gyógyszeripar bizonyos tesztekben használ. Mivel egyelőre szintetikus úton nem tudják ezt az anyagot előállítani (noha vannak már fejlesztések ezirányban), elképesztő mennyiségben fogdossák a rákokat a bennük található anyagért. A tőrfarkúakat élve halásszák akkor, amikor a sekély vizekbe vonulnak párzás céljából.

torfarku-rak-2Fotó: Mandy Cheng/AFP

Sajnos a mértéktelen halászat Észak-Amerikában oda vezetett, hogy a rák állományai csökkenni kezdtek, pedig a faj valóságos élő fosszília, hiszen külleme és felépítése szinte teljesen azonos a már 230 millió éve élt rokonával. Annak érdekében, hogy a faj védelmét biztosítsák, a gyógyszeripar „csak” az állat vérének 30%-át csapolja le, majd visszadobja őket az óceánba. Bár állításuk szerint ezt a műveletet a rákok többsége túléli, mégis akad 10-30%, amelynél végzetesnek bizonyul a „vérvétel”. Különösen érzékenyen érinti a nőivarú egyedeket az eljárás, előfordul, hogy bár felépülnek, de kevesebb lesz az utódok száma, mert nem lesz energiájuk a párzásra. A vér litere 4 millió Ft körüli összeget kóstál, így nem csoda, hogy még mindig megéri a rákokat halászni. Bízunk benne, hogy hamarosan megváltozik a helyzet, mert mesterségesen előállított anyaggal helyettesítik a rákokban található vegyületet.

torfarku-rak-1Fotó: www.iflscience.com

Az alábbi (angol nyelvű) videó az atlanti tőrfarkú rákokat és „felhasználásukat” mutatja be:

Forrás: Inhabitat