Az eperfa gyümölcsének 5+1 felhasználási módja

Érik az eper a fákon!

Az eperfa vagy másik – bár nem teljesen helytálló nevén – szederfa korábban szinte az egész országban elterjedt volt, ma lényegesen kevesebb akad belőle, de azért még mindig fellelhető itt-ott.

A fehér színű eper akkor a legfinomabb, amikor elkezd lehullani a fáról. A fekete változat savtartalma magasabb, érése során eleinte savanykás, később édesebb ízű.

Az eperfa termésének felhasználási módja igen változatos. Nyersen is fogyasztható, de készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, mártást, turmixot, de még akár jégkrémet is. Míg a fehér változatot inkább pálinka, addig a feketét borkészítésre is lehet használni.

Süthetünk belőle kalácsot vagy sütit.

Hűsítő jégrém alapanyaga is lehet.

Gyümölcsös joghurt alapanyagaként is kiváló.

Yogurt porn @藏云兰纳 with @clover_lxy

A post shared by Xinmei & Esther (@burping.mango) on

Választhatjuk a hagyományos lekvárfőzést. Recept itt.

Müzlibe is mehet.

Szörpként remek frissítő.

Bárhogy döntsünk is, arra mindenképp ügyeljünk, hogy a friss gyümölcs a szedéstől számított néhány órán belül felhasználásra kerüljön, mert ezt követően elveszíti zamatát.