Bemutatkozik az Év madara, a cigánycsuk

Védett vándor.

1979 óta működteti a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az „Év madara” programját, amelynek célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása.

2021-ben a cigánycsuk nyerte az internetes szavazást, ez a szárnyas lesz az Év madara.

A cigánycsuk hazánkban védett, eszmei értéke 25 000 Ft. Sajnos az állománya folyamatosan csökken, elsősorban a nagyüzemi mezőgazdaság élőhely-átalakítása, a gazos-bokros élőhelyek megszűnése, beszántása, továbbá a növényvédőszerek okozta rovartáplálék-hiány miatt. Talajon fészkelő és innen táplálkozó fajként különösen hátrányosan érinti a füves területek, gazos árokpartok és domboldalak tavaszi és nyári égetése és vonuló madárként a mediterráneumi madárvadászat is fenyegeti. Mindezek a tényezők oda vezettek, hogy a hazai állomány az utóbbi két évtizedben 54%-kal csökkent.

A cigánycsuk a mezei verébnél kicsit kisebb. Gyakran üldögél magas kórók, bokrok, kerítések csúcsán. Nevét onnan kapta, hogy jellegzetes csuk-csuk jelző- és riasztóhanggal rendelkezik. A közelmúltig a hatalmas elterjedési területtel rendelkező cigánycsukot (Saxicola torguatus)  egy fajnak tekintették, majd az ezredfordulót követően az IOC World Bird List a fajt több fajra választotta szét – ezeknek még nincs magyar neve, a nálunk fészkelő faj elnevezése egyelőre cigánycsuk maradt.

A sík, domb- és hegyvidékek nyílt, gazos-bokros területeinek jellegzetes madara. A zárt erdőkből és a monokultúrás agrártájból hiányzik.  Apró rovarokból, pókokból, hernyókból álló táplálékát a növényzet csúcsáról lerepülve többnyire a talajon fogja meg.

Fotó: Sutyák János/mme.hu

Száraz növényi szálakból álló fészkét a tojó a talajra, fűcsomó tövébe építi. Évente kétszer is költ. Fészekalja alkalmanként 4-7 tojásból áll. Csak a tojó kotlik, a fiókák 12-14 nap alatt kelnek ki és további két hét múlva hagyják el a fészket. Mindkét szülő eteti őket.

Rövid távú vonuló, a telet az európai és észak-afrikai Mediterráneumban tölti. Az őszi vonulás dandárja szeptember-októberben zajlik, a fiatalok kóborlása már augusztusban elkezdődik. Tavasszal az első példányok korán, február végén és márciusban megérkeznek, egyes példányok át is telelhetek.

Forrás: www.mme.hu