Bogárhoteleket helyez el Budapest érintetlenebb részein egy képzőművész

Természet a városban.

Tapasztalhattuk a karantén idején, hogy ahol az emberek eltűntek, a turistahadak elmaradtak, ott a természet újra megpróbálta átvenni az uralmat. A városban is számtalan élőlény él: fák, gyomok, mezei virágok, bokrok, gyíkok, rovarok, kisebb emlősök, madarak – azonban ezek fokozatosan szorulnak ki az élőhelyeikről.

Murányi Marcell képzőművész egy érzékeny, kevésbé prominens állatcsoportra, a rovarokra fókuszál és bogárhoteleket telepít a város elhagyott részeire, illetve a zöldövezetek és a lakott területek határára.

A bogárhotel egy többnyire fából, téglából, cserépből, kőből, bambuszból barkácsolt konstrukció, melybe áttelelő vagy menedéket, fészket kereső rovarok tudnak beköltözni. Mindegyik rovarfajtának megvan a maga preferenciája, a katicabogarak például az üres dobozokat szeretik, fatönkökbe fúrt résekbe kaptár nélküli méhek költözhetnek, speciálisan vágott bambusz-rudakba pedig lepkék.

Marina lakótelepi bogár hotel.????#bughotel #bug #placccfesztivál #placcc #budapest #marinapart @ Marina Part

Közzétette: muranyi_marcell – 2020. július 8., szerda

Murányi Marcell a környezettudatosságra fókuszáló megközelítést képviseli és maradandó nyomokat kíván hagyni a városi térben. „Projektemmel a város és a természet kapcsolatára szeretnék reagálni. Ezért nem elsősorban embereknek szól. Helyette egy érzékeny, kevésbé prominens állatcsoportra fókuszálnék, bug hoteleket helyezve el nekik városszerte.”

Bogár hotel az Árpád híd lábánál. ???#placcc #placccfesztivál #bughotel #bug #bogárhotel #budapest

Közzétette: muranyi_marcell – 2020. július 5., vasárnap

Rovarhoteleket egyébként magunk is készíthetünk például rönkből, gerendából, téglából, régi madáretetőből, dobozokból stb. A legfontosabb, hogy hosszú, vékony furatok, járatok álljanak a rovarok rendelkezésére, ezek az általunk létrehozott mesterséges bölcsők. A készítéshez rengeteg ötletet meríthetünk az interneten, például itt vagy itt.

A képzőművész Facebook-oldala: www.facebook.com/muranyi.marcell

Forrás: placcc.hu