Csillaghullós éjszakák jönnek, ne maradj le róluk!

Varázslatos éjszakák lesznek!

Újra itt vannak a Perseidák, a meteoreső csúcsa augusztus 11-12-ére várható. Nem is akárhogyan, a csillagászok szerint ebben az évben a tavalyinál is szebb látványra számíthatunk, hiszen a jelenség épp az újholdas időszakra esik.

A Perseidák általában augusztus közepén érkeznek, és ha szerencsénk van, és az időjárás is velünk van, egy pokrócon feküdve akár 50-100 hullócsillagot (valójában meteort) is láthatunk óránként.

A lenyűgöző tűzijáték nem más, mint a Napot 133 évente megkerülő Swift-Tuttle üstökös légkörünkben fel-felizzó törmelékdarabjai, melynek szórásába évente egyszer belekerülünk. Sokan a máglyahalált halt Szent Lőrinc mennyből visszahulló könnyeiként ismerik ezt a meteorrajt, míg ókori görög-római mondák szerint a földet teszik termékennyé ezek az isteni eredetű hullócsillagok. Ezek a meteorok az égbolt majdnem bármelyik részén felbukkanhatnak, ám látszólag mind a Perseus csillagkép irányából érkeznek. Ezért nevezik őket Perseidáknak, Perseus fiainak.

A hullócsillagok megfigyeléséhez olyan területet válasszunk, amely távol esnek a fényszennyezett városi környezettől.

Kiválóan alkalmasak a megfigyelésre például a somogyi erdők. A Zselici Csillagpark ajánlása szerint a csillagvizsgáló környéke is megfelelő, bár a tapasztalat szerint ott nagyon nagy lesz a zsúfoltság ezeken az estéken. Ugyanakkor a közelben, az út mentén több megfigyelésre alkalmas pont is található. A Ropolyi tó, a fűrész gyakorló pályák mellett (itt padokat is találnak), ill. a csillagvizsgáló és a Hotel Kardosfa közötti tisztáson is le tudunk telepedni.

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum tetőteraszán is várják az érdeklődőket augusztus 17-én, péntek este. Reménykedjünk a tiszta, felhőmentes égboltban, és persze ne felejtsünk el kívánni valamit!