16 ország 16 fája verseng a címért.

Az Európai Év Fája verseny a Cseh Köztársaságban nagy hagyományokkal bíró Év Fája verseny folytatásaként született. Hasonló verseny egyébként hazánkban is van, 2017-ben például a vadalma viseli az Év fája címet, ez azonban nem egy konkrét példányra, hanem egy fafajra hívja fel a figyelmet. Az európai verseny döntőjébe a részt vevő országok győztesei jutnak tovább.

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyet becsülnünk és óvnunk kell. Itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora a fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenyben ugyanis olyan fákat keresnek, amelyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek. A verseny szervezői büszkék arra, hogy 16 fára hívják fel a figyelmet, ezáltal 16 helyi közösséget kovácsolnak össze és 16 országban népszerűsítik a természeti örökségüket.  

Idén hazánkat egy gyönyörű platánfa képviseli, amely a Jászai Mari téren áll. Ez a faóriás az ország egyik leglátogatottabb fája, képét számtalan családi album őrzi az alatta megpihenő családtagok képmásaival. Egyik legnagyobb költőnk, Radnóti Miklós és felesége, Gyarmati Fanni is gyakran megpihentek a fa árnyékában, sétáltatták kutyájukat, és „piknikeltek”, ahogyan ők nevezték egyik kedvenc kikapcsolódásukat. A platánfa környezete 1903-ban került parkosításra, és a ’90-es években elnyerte a „Budapest első számú díszkertje” címet.

Magyarország egyébként nagy sikerrel vett eddig részt a megmérettetésben, 2016-ban Bátaszék legöregebb fája, a molyhos tölgy, 2013-ban egy egri platán, 2012-ben pedig egy öreg felsőmocsoládi hársfa hozta el az első helyezést.

Jelenleg dobogós helyen áll a magyar platán, amelyre az alábbi linken lehet szavazni február 28-ig:

http://www.treeoftheyear.org/ETY-2/Uvod.aspx