Ébredeznek a kerti tüskéshátúak, hamarosan találkozhatunk velük!

Ideje feltölteni a raktárakat.

Alighanem minden kis és nagy gyerek tudja, hogy a sünik télen téli álmot alszanak, de vajon mi történik azt követően, hogy előbújnak az első tavaszi napsugarak? A Vadonleső szemléletes sünnaptárjának segítségével most bárki nyomon követheti, hogy mivel töltik a tüskéshátúak az idejüket akkor, amikor épp nem látjuk őket.

Tél végére már sokkal soványabban tengetik a napjaikat, és márciusban (idén inkább áprilisban) ébredezni is kezdenek, ahogy melegszik az idő. Ezt követően kezdik meg az intenzív táplálkozást, hiszen fel kell tölteniük a zsírraktárakat. Májusban a süniknél is ébred a szerelem, ez az időszak az udvarlásé és a párzásé. Júniusban születnek meg az apróságok, és nyár közepén már az első sétákat is megteszik a kicsik az anyjukkal. Augusztusban aztán a kicsik önálló életet kezdenek, bár még szeptemberben is összefuthatunk a késői almokból született apróságokkal. Októberben már jól táplálva elkészítik a téli fészküket és ősszel ismét nyugovóra térnek.

Éves sün naptár, avagy mikor mit csinál (vagy épp nem csinál) a keleti sün?(forrás: Pat Morris (Author), Guy Troughton (Illustrator) (1994): The Hedgehogs. Whittet Books. p.124.)

Közzétette: Vadonleső – 2014. március 17.