Egy különleges palackkert, amit 44 éve nem öntöznek!

Burjánzó, zöldellő növény, amelynek csodájára járnak.

El tudod képzelni, hogy egy növény 40 évig öntözés nélkül életben maradjon? Nem is kell elképzelned, mert máris megmutatjuk, hogy miként néz ki ez a valóságban.

Az angliai Cranleigh-ben élő David Latimer rendkívül büszke a mini kertjére. Nem csoda, hiszen az dús, gyönyörű zöld és gyarapodó. A legnagyobb különlegessége azonban az, hogy a férfi 1972 óta nem locsolja a palackba zárt növényeket!

Palackba zárt növény Phil Yeomans/BNPS

Hogy került a növény a palackba?

Az egész egy kis földdel és némi pletykafélével, valamint egy 45 literes palackkal kezdődött, amit az angol férfi egy dugóval zárt le. Hogy egészen pontosak legyünk, 1960-ban négy növénykét tett 4 nagy palackba, és lezárta őket. Az egyik magonc túlélt, és 1972-ben még meg is locsolta a zöldet. 1972-ben, amikor nálunk a Kádár-féle szocialista egypártrendszer uralkodott, az USA-ban Nixon volt az elnök, és Fittipaldi nyerte a Forma 1-et! Azóta nem kapott a növény kívülről vizet.

Palackba zárt növény  Phil Yeomans/BNPS

Palackba zárt növény Phil Yeomans/BNPS

Tökéletes körforgás, mini ökoszisztéma

Az üveg belsejében a víz elpárolog, majd “eső” formájában visszajut a növénykére. A növények minden oxigént előállítanak, amire szükségük van, így csak napfény kell az élet fenntartásához. Alig 2 méterre van az ablaktól a palackkert, úgyhogy elegendő fényt kap. Mivel a hajtások a fény felé nőnek, időnként át kell forgatni a palackot, hogy minden oldala egyformán terebélyesedjen.

A hobbikertész sosem ritkította, metszette meg a növényt, magától nőtt akkorára, amekkorát az élettere engedélyez. Latimer palackkertje nagyszerű példája a növényi önfenntartásnak. Ez maga egy tökéletes körforgás, az élet, egy működő ökoszisztéma.

Palackba zárt növényPhil Yeomans/BNPS

Palackba zárt növény Phil Yeomans/BNPS

Az angol férfi már a 80-as éveiben jár, és egyre gyakrabban gondol a jövőre.  Amennyiben a gyermekei majd nem kívánják tovább gondozni a különleges kertet, akkor a Brit Királyi Kertészeti Társaságra fogja hagyni féltve nevelgetett, egyedülálló kincsét.

Palackba zárt növényPhil Yeomans/BNPS

Forrás: weather.com