Egy lelkes madárbarát találta meg Magyarország legújabb madárfaját

A Szentendrei-szigeten került elő a szibériai szürkebegy.

Fotó: Orbán Zoltán/MME

A szürkebegyek veréb méretű, elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben mozgó madarak. Rejtő mintás tollazatuk és bujkáló életmódjuk miatt meglehetősen nehezen megfigyelhetőek, szinte csak madarász körökben ismertek. Magyarországon az erdei szürkebegy gyakori őszi és tavaszi átvonuló, és kisszámú áttelelő faj, a havasi szürkebegyek néhány képviselője pedig a várainkhoz jön telelni.

A szibériai szürkebegy viszont eddig nem került megfigyelésre hazánkban. A madár elterjedési területének nyugati széle az Ural-hegység térségére esik. A faj telelőterülete Közép-Kínától Japánig terjed, de kóborló példányai gyakran előkerülnek Alaszkában és az USA-ban is. Európai előfordulása rendkívül ritka, 2015-ig csak 32 megfigyelési adata volt, főként Svédországban és Finnországban. Kontinensünk középső és déli országaiban csak néhány alkalommal került elő a XIX. század óta. A tavalyi ősz azonban a faj eddig nem látott nagyságrendű “invázióját” hozta Európa északabbi térségeinek 12 országában, szokatlanul sok, mintegy 212 példány került távcső elé.

Forrás: dutchbirding.nl

Természetesen a hazai madarász közösség tagjai is fokozottan figyelték a szürkebegyes élőhelyeket a fajt keresve, de nem találtak egyetlenegyet sem ebből a rejtett életmódú madárból. Egészen 2017. január 18-áig, amikor is egy lelkes madarász kért segítséget egy számára ismeretlen madárról a “Madárfaj meghatározás” zárt Facebook-csoportban. Három fényképet tett fel, azzal a kéréssel, hogy a csoporttagok segítsenek a faj meghatározásában.

Fotó: Orbán Zoltán/MME

A szakértő madarászok hitetlenkedve kérdeztek rá a fotók készítési helyére, ami nem külföldön, hanem a Szentendrei-szigeten volt! A lelkesedés nem állt meg itt, másnap hajnalban mintegy 40 madárbarát vonult ki a helyszínre, hogy a dermesztő fagyban egy órás keresgélést követően ismételten megtalálja a madarat.

Fotó: Orbán Zoltán/MME

Forrás: MME