Egy lépés a zöldebb városért: újabb rovarhotelek Budapest parkjaiban

Hozzuk vissza a természetet!

A Főkert munkatársai 3 újabb rovarhotelt helyeztek el Budapest területén. Mostantól a Nehru parton és a Hajógyári szigeten kívül a Vérmezőn, a Tabánban és a II. János Pál pápa téren is birtokba vehetik a rovarok a természetes élőhelyükhöz hasonló otthonokat.

Ezek a rovarhotelek nem túl nagyok, egyelőre kísérleti jelleggel gazdagítják a főváros közterületeit. Budapest heterogén, viszonylag sok és sokféle zöldfelületnek ad otthont, ezeken a legkülönbözőbb rovarok élnek. Hiába találja meg életfeltételeit itt számos faj, az életterük fokozatosan szűkül. Egyre több nagyvárosban, így nálunk is tendencia, hogy a szépen nyírt parkok helyett extenzív zöldfelület-fenntartással is találkozunk, amikor ritkábban kaszálják a füvet, vagy foltokban hagyják megnőni. Az itt élő növények így virágozni, magot érlelni tudnak, ezáltal táplálékot biztosítanak az állatfajok számára. Ideje megbarátkoznunk ezekkel a vadabb, természetesebb hatású területekkel, hiszen ezek segítik igazán az élővilág sokféleségének megőrzését.

VérmezőFotó: FŐKERT Nonprofit Zrt.

Közzétette: FŐKERT Nonprofit Zrt. – 2020. augusztus 5., szerda

A kihelyezett rovarhotelekben különböző anyagokat találunk: köveket, növényi szárakat, faágakat. A köztük lévő üregeket, réseket, repedéseket keresik a rovarok, minden faj mást kedvel, máshol találja meg fészkelő- és élőhelyét.

TabánFotó: FŐKERT Nonprofit Zrt.

Közzétette: FŐKERT Nonprofit Zrt. – 2020. augusztus 5., szerda

II. János Pál pápa térFotó: FŐKERT Nonprofit Zrt.

Közzétette: FŐKERT Nonprofit Zrt. – 2020. augusztus 5., szerda

Ezekkel az építményekkel vissza tudjuk hozni azokat a körülményeket a városba, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy a rovarok utódokat tudjanak nevelni és szaporodni vagy petézni tudjanak, így őrizve meg a város ökológiai sokféleségét.

Forrás: www.fokert.hu