Egy ország megtette a kezdőlépést: egyetlen egy fát sem engednek ezentúl kivágni!

Kétség nem férhet hozzá, hogy fák nélkül elképzelni sem tudjuk az életünket.

Számtalan olyan dolog készül ebből az anyagból, amit nap mint nap használunk. Gondoljunk csak a bútorainkra, ajtókra, ablakokra. Sajnos a mi kényelmünk áldozatokkal jár: hatalmas erdőségeket irtanak ki azért, hogy a tárgyakhoz elegendő alapanyag álljon rendelkezésre. A legnagyobb veszélyben Argentína, Bolívia, Brazília, Paraguay, Indonézia, Malajzia, és Pápua Új Guinea erdejei vannak. Ezek a területek egykor fajok százainak otthonát jelentették, mára létük komoly veszélyben forog.

Fák

Ebben a reménytelen helyzetben valami egészen fantasztikus dolog történt: a norvég kormány úgy döntött, hogy többet nem fognak olyan termékeket vásárolni, amelyek a trópusi esőerdők irtásával kapcsolatba hozhatóak. Azaz, a parlament a továbbiakban nem fogja jóváhagyni azokat a kormányzati szerződéseket, amelyek erdőket kiirtó, pusztító vállalatokkal kívánnak kötni.  

Az elmúlt években számos gyár elhatározta már, hogy leállítja azon áruk beszerzését, amelyek az esőerdők rombolásához vezetnek. Ezidáig azonban a törekvések nem találkoztak a kormányzat támogatásával.

Erdő

Most viszont valami elkezdődött! Norvégia lett az első ország a világon, amely meghozta a zéró toleranciát az erdők irtásával kapcsolatban.  Mostantól minden itt készült terméknek szigorú ellenőrzésen kell átesnie, az alapanyagok tekintetében is.

Norvégia más országok kormányait is felszólította – főként az Egyesült Királyságot és Németországot, hogy kövessék a példáját. Mindnyájan felelősek vagyunk a Föld tüdejéért, az esőerdőkért. Üdvözlendő dolog, hogy valaki végre tett egy lépést a helyes irányba.