Kétség nem férhet hozzá, hogy fák nélkül elképzelni sem tudjuk az életünket.

Számtalan olyan dolog készül ebből az anyagból, amit nap mint nap használunk. Gondoljunk csak a bútorainkra, ajtókra, ablakokra. Sajnos a mi kényelmünk áldozatokkal jár: hatalmas erdőségeket irtanak ki azért, hogy a tárgyakhoz elegendő alapanyag álljon rendelkezésre. A legnagyobb veszélyben Argentína, Bolívia, Brazília, Paraguay, Indonézia, Malajzia, és Pápua Új Guinea erdejei vannak. Ezek a területek egykor fajok százainak otthonát jelentették, mára létük komoly veszélyben forog.

Fák

Ebben a reménytelen helyzetben valami egészen fantasztikus dolog történt: a norvég kormány úgy döntött, hogy többet nem fognak olyan termékeket vásárolni, amelyek a trópusi esőerdők irtásával kapcsolatba hozhatóak. Azaz, a parlament a továbbiakban nem fogja jóváhagyni azokat a kormányzati szerződéseket, amelyek erdőket kiirtó, pusztító vállalatokkal kívánnak kötni.  

Az elmúlt években számos gyár elhatározta már, hogy leállítja azon áruk beszerzését, amelyek az esőerdők rombolásához vezetnek. Ezidáig azonban a törekvések nem találkoztak a kormányzat támogatásával.

Erdő

Most viszont valami elkezdődött! Norvégia lett az első ország a világon, amely meghozta a zéró toleranciát az erdők irtásával kapcsolatban.  Mostantól minden itt készült terméknek szigorú ellenőrzésen kell átesnie, az alapanyagok tekintetében is.

Norvégia más országok kormányait is felszólította – főként az Egyesült Királyságot és Németországot, hogy kövessék a példáját. Mindnyájan felelősek vagyunk a Föld tüdejéért, az esőerdőkért. Üdvözlendő dolog, hogy valaki végre tett egy lépést a helyes irányba.