Az egyetlen papír, amit jó ötlet eldobni.

Aligha van olyan ember, aki még nem hallott arról, hogy a méhek pusztulását csak 4 évvel élné túl az emberiség a szakértők szerint. Már legalább egy évtizede kongatják a vészharangot, hogy ezek a kulcsfontosságú, beporzást segítő rovarok eltűnőben vannak. Amikor egy kísérlet során eltávolítottak egy szupermarketből minden terméket, ami a méhekhez volt köthető, az áruk 52%-a lekerült a polcokról. Néhány méhfaj már most a veszélyeztetett fajok közé tartozik.

A hasznos rovarok számos okból pusztulnak, és ezek között a peszticidek, különféle kemikáliák használata is vezető szerepet játszik.  Az iparosítás, a hatalmas gyárnegyedek és a városi élet térnyerése is kedvezőtlen hatással van a méhekre. Hiszen vannak olyan óriási területek, ahol a méhek egyszerűen nem találnak maguknak táplálékot, és nehezen jutnak el az egyik energiaforrástól a másikig.

Ennek a problémának az áthidalására született egy kreatív ötlet, a Méhmegmentő Papír (Bee Saving Paper). Ez a biológiailag lebomló papír úgy működik, mint egy energiaital a méhek számára, mivel biztosítja a repüléshez szükséges muníciót számukra addig, amíg eljutnak a következő táplálékforrásig.

A környezetbarát papír glükózt és magvakat tartalmaz, és egy vizes bázisú UV festékkel van színezve, ami a méhek számára csalogató. A méheket vonzza a festék, mert egy pollennel teli virágos rétet utánoz. Lecsapnak a papírra, a glükózból pedig energiához jutnak. Amikor a papír lebomlik, a magvakból egy, a méhek által kedvelt növény csírázik ki, a mézontófű.

Fotó: Bee Saving Paper

A papír felhasználásának számos módja létezik. Készülhet belőle például táska, papírtányér, kávéspohár teteje, vagy befőttesüveg címkéje.

Fotó: Bee Saving Paper
Fotó: Bee Saving Paper

Amikor a papír befejezi elsődleges küldetését, akkor egyszerűen elhelyezhetjük a kertben, hogy ennivalót biztosítson a méhek számára – talán ez az egyetlen eset, amikor jó ötlet a papírt eldobni a földön, vagy bárhol.  Jó hír, hogy már élesben is tesztelték és sikeresen bevált a kísérletek során – remélhetőleg hamarosan a boltokban is kapható lesz!

Forrás: www.mnn.com