6 ötletet mutatunk.

A szódabikarbónát, az ecetet és a citromot sokan használják a ház tisztításánál, takarításnál. De mi a helyzet a sóval? Kevésbé köztudott, hogy ez a minden háztartásban fellelhető szer is remekül bevethető néhány nemszeretem háztartási munka során!

Nézzük, hogy vehetjük hasznát a közönséges, asztali sónak!

1. A mosogató súrolása.

Amennyiben a szódabikarbóna nem bizonyulna elég hatásosnak, keverd 1:1 arányban sóval a mosogató súrolásához! Segítségével ragyogó tisztává tudod varázsolni a tálcát pillanatok alatt. Vannak, akik azt javasolják, hogy a csapokat is töröljük át egy fél citrommal, amire sót szórunk, ha tiszta, vízkőmentes szerelvényeket szeretnénk.

2. A vágódeszka tisztítása.

Néhány zöldség-gyümölcs nyomot hagy a deszkán, gondoljunk csak a sárgarépára, eperre, céklára. Mások pedig jellegzetes illatukat hagyják ott, például a hagyma vagy a fokhagyma. Szórjunk sót a deszka felületére, dörzsöljük át vele a felületet, egy fél citrom segítségével. Végül öblítsük le vízzel és hagyjuk alaposan megszáradni.

3. Folttisztítás.

A só igen hatékony folteltávolító! Sokan ismerik a módszert, amikor a terítőre ömlött vörösborra sót szórnak. Ezt követően hagyjuk megszáradni, majd mossuk ki szokás van, szórjunk bele sót, dörzsöljük át egy kis citrommal, és öblítsük el.

4. Öntöttvas tárgyak tisztítása.

Az öntöttvas felületeket nem tudjuk erősen dörzsölni, mert félünk, hogy megsérül a bevonat. Ha azonban sót használunk, károsodás nélkül tisztíthatjuk meg az edényeket. Az egyik módszer szerint sót szórunk a koszos serpenyőbe, majd vizet engedünk rá, és a tűzhelyen felforraljuk, közben egy fakanál segítségével kapargatjuk a szennyeződéseket. A másik lehetőség, hogy a sót a száraz edénybe dörzsöljük, amíg fel nem oldja a piszkot.

5. Tisztább mosás.

Könnyen megszabadulhatunk az izzadságfoltoktól, ha 1/4 bögre sót kb. 1 liter forró vízzel elkeverünk és ebbe áztatjuk a ruhákat. Ezt követően ugyanúgy mossuk őket, mint máskor.

6. A vasaló tisztítása.

A vasalón összegyűlő szennyeződéseket egyszerűen eltávolíthatjuk, ha sót szórunk egy darab sütőpapírra és ezen átfuttatjuk a vasalót. Utána hagyjuk kihűlni a készüléket, majd törölgessük át egy ronggyal.

Forrás: www.treehugger.com