Illés kimúlását ünnepelik.

Ősrégi szokás Székelyföldön is a farsangtemetés. A kereszténység előtti hitvilág továbbéléseként a tél elmúltát, szimbolikus “eltemetését” sok vidámsággal, álarcos felvonulással és tréfás jelenetekkel tűzdelve ünnepelik. A vidámság menetrendje vidékenként változó, de sok hasonló elemmel tarkított.

A gonosz telet általában egy felöltöztetett szalmabábú (Illés) jelképezi, aki súlyos beteg és ezt  egy “orvos” diagnosztizálja is. Amikor Illés kimúlik, kezdetét veszi a siratás, búcsúztatás, sok élcelődéssel és a falu lakóit és elöljáróit sem kímélő “méltatásokkal”. Az összeverődött tömeg utolsó útjára kíséri a telet és a falu határában vagy egy erre kijelölt helyen elégetik a szalmabábut. A kíséret állatokat, ördögöket és egyéb furcsa figurákat megjelenítő jelmezekben nagy hangoskodással és csörömpöléssel vonul végig.

A farsangtemetés a Sóvidék egyik leglátványosabb ünnepe, amire még a faluból elszármazott rokonok is visszatérnek. Minden évben nagy készülődés előzi meg az ünnepet. A hatvanas évekig inkább a férfiak mulatsága volt, még olyan időszak is volt, amikor a falu vezetői betiltották a mókát, mondván, hogy inkább dolgozzon az a sok ember.

Alsósófalva az élenjáró és a leghíresebb erről a szokásról, ebben a kis faluban soha nem látott pompával ünneplik a tél végét.

Itt is a menet élén halad a “pap” a “kereszttel”, ami általában egy – aszalt szilvával, pattogatott kukoricával, szalagokkal – feldíszített gereblye, a két zászlóvivő vállukra vetett – mogyorófaboton vöröshagymafüzérrel körbetekert káposzta – “zászlóval”. A menetet kecskék, gólyák követik ugrándozva. Belecsípnek a járókelőkbe, megkergetik a lányokat. Közben Illyés “özvegye” talpig fekete gyászban zokogja el fájdalmát.

Drága Illyés mért hagytál el
Ifjúságom így porlad el
Itt maradtam özvegyen
Gyászba borult életem
Ó jaj, Ó jaj énnekem!
Míg szerettél, szerettelek
Ha öleltél öleltelek
Más sarjúra nem néztem
Boldog víg volt életem
Ó jaj, Ó jaj énnekem!

A siratóének szinte végnélküli és tetszés szerint variálható, a helyzetnek megfelelően sokszor pikáns kétértelmű szavakat beleszőve a hallgatóság szórakoztatására. Miután az elhunytat kellőképpen elsiratták, a falu végén kiráncigálják ingéből gatyájából és a halom szalmát meggyújtva énekelnek, táncolnak. A faluba visszatérve a kocsmában, majd este a farsangi bálban folytatják a vígságot.

Idén is hamvazószerdán (2017.március 1) vetnek véget szegény Illés életének.

Érdemes megnézni a korábbi évekről készült hangulatos fényképeket, felvételeket itt: www.alsosofalva.eu és itt: www.alsosofalva.eu.

A cikk elkészítéséhez az alsósófalvi blog információit és fotóit használtuk fel: www.alsosofalva.eu