Ne csak a bóbitáit fújd a sárga virágú növénynek.

Egészen biztos, hogy a gyermekláncfüvet senkinek sem kell bemutatni. Nevezik pitypangnak, és tévesen kutyatejnek is, sárga fejecskéi tömegesen bukkannak ki a zöld fűből, sok bosszúságot okozva ezzel a kertészeknek. Pedig ez a növény nem csak ehető, de értékes és finom is!

Fotó: georgiapellegrini.com

Gyógyhatását már évszázadokkal ezelőtt felismerték, levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat. A belőle készített tea vízhajtó hatású és a tavaszi feltöltő-energetizáló kúrák fontos alkotóeleme. Hatásos a bőrproblémák és a cellulitisz ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, étvágyfokozó, epehajtó, hashajtó. A gyermekláncfűnél ügyeljünk arra, hogy az arra érzékenyeknél egy benne található anyag allergiát válthat ki!

A pitypang az immunrendszert is erősíti. Jelentős mennyiségben tartalmaz A, E és K vitamint, valamint béta-karotinoidokat, emmellett található benne D, C-vitamin, de vas, szilícium, magnézium és mangán is.

Pitypanghoz hozzájutni nem túl bonyolult, kivéve, ha egy nagyváros közepén élünk. A gyermekláncfű ott virít szinte minden mezőn, kertben, útszélen. Gyűjtésnél nagyon fontos, hogy forgalommentes helyről szedjük, és arra is ügyeljünk, hogy a környéken ne végezzenek vegyszeres munkákat. Kerüljük a művelt területek, szántóföldek, gyümölcsösök melletti gyűjtögetést. Egyébként néhány helyen már bio-pitypang is kapható akár friss, akár szárított formában.

Amennyiben sikerült a növényből szereznünk, fogyaszthatjuk teaként a virágfejeket vagy a gyökeret. A virágfejeket meg is száríthatjuk, ezeket forró vízzel leöntve, finom teát kapunk. A gyökérből általában kivonat készül, amiből szintén tea főzhető.

A konyhában salátaként, párolva, pirítva is tányérunkra kerülhetnek a levelek. Próbáljuk ki ezt az egészséges köretet!

Forrás: shareably.net