Nincsenek távcsövek, se ajándékbolt – a világ egyik legrégebbi obszervatóriuma mégis lenyűgözi a látogatókat.

Valami ősi tudomány árad a falakból a Mexikóban található Chichen Itza világhírű maja városának csillagvizsgálójában. Nem pusztán építészetileg lenyűgöző, de azon is elámulunk, hogy a maják mennyit tudhattak már a felettünk magasodó égboltról.

El CaracolFotó: http://flickr.com

El Caracol, amit csigavonalnak lehetne leginkább lefordítani (a caracol csigát jelent, de az a szó itt a spirális vonalvezetésre utal), a nevét a csigavonalban tekeredő lépcsőházáról kapta.

El CaracolFotó: http://flickr.com

Az El Caracol omladozó kémlelő tornya a Yucatan félsziget dzsungelének növényzete fölé emelkedik, így az egykori csillagászok 360 fokban láthatták az éjszakai égboltot is, és figyelemmel kísérhették a napéjegyenlőségeket, napfordulókat, nagyfogyatkozásokat. A romjaiban is megkapó épület feltehetően csillagászati templom volt, a kémlelő ablakokat pedig mintha kifejezetten a Vénusz felbukkanásának és eltűnésének követésére tervezték volna. A csillagok járását a maja papok leleményes módszerekkel figyelték meg. A nap mozgását például a templomtetőn kifüggesztett ingák árnyékának elmozdulásával vizsgálták.

El CaracolFotó: http://flickr.com