Templomban, lépcsőkorláton, híd közepén is szárba szökkenhetnek a növények.

Egy ház melletti kert, vagy egy park is lehet csodálatos, rendezett, gyönyörű növényekkel teli. Vannak azonban olyan helyek, ahol egészen biztosan nem számítunk bokrokra és virágokra, így duplán lenyűgöző, amikor váratlanul rájuk bukkanunk.

Ezeken a kerteken nem csak a kertészek, de belsőépítészek, designerek, építészek is dolgoztak. Az ő segítségükkel került zöld felület a yorki katedrálisba, egy londoni lépcső korlátjára, netán egy híd közepére.

A yorki katedrális 2012-ben Erzsébet királynő jubileumi vacsoráján több, mint 900 vendégnek adott helyet. Erre a különleges alkalomra közel 1500 m2 gyeptéglát terítettek le a templomhajóban. A fűnyírásba pedig még a papok is besegítettek!

yorki katedrális

A londoni városfejlesztés egyik terve egy új gyaloghíd a Temze felett, azzal az elképzeléssel, hogy a nyüzsgő belvárosban egy meghitt, nyugodt helyet hozzanak létre. A 2013-ban megkezdett munka befejezését 2018-ra ígérik, és azt remélik, hogy az emberek újra szeretni fognak majd gyalog közlekedni a városban, ha egy ilyen fantasztikus hídon kelhetnek át.

londoni gyaloghíd terve

londoni gyaloghíd terve

2005-ben egy érdekes projekt kapcsán egy bank pincéjét farmmá alakították át Japánban. A Pasona 02-re keresztelt kert 4 éven keresztül volt nyitva, és munkanélküliek üzemeltették, közel 1000 nm2-nyi területen. Amíg működött, a Pasona O2 mesterséges fényt használt a több, mint 100 féle termény előállításához. A hőmérsékletet számítógép vezérelte, és gép működtette a műtrágya adagolását is. Több, mint 70 000 látogató járt a föld alatti farmon.

Pasona O2

Pasona O2

Londonban 2005 óta létezik az Élő Lépcsőház. A dizájnos lépcső korlátján végigfutó növényzet igazán megkapó és megnyugtató hatást kelt. Lám, így is el lehet jutni az egyik emeletről a másikra!

Élő lépcsőház

Élő lépcsőház

New York egyik látványossága a High Line, amely egy szabadtéri, parkosított kert, már nem használt, régi vasúti vágányokon. 1980-ban gördült ki innen az utolsó vonat, és 2000-ben megkezdődött a terület újrahasznosítása. Azóta évente 5 millió látogató csodálja meg a sínpálya zöldebb, új életét.

New York High Line

New York High Line

Susan McLeary egy Michigan-ben élő designer, és úgy gondolja, hogy egy apró kertet mindig maguknál hordhatunk. Ő maga élő pozsgásokkal, szukkulensekkel dolgozik az ékszerek megalkotásakor, ezekből készíti a mesés láncokat, gyűrűket, fülbevalókat. Nem csoda, hogy különböző alkalmakra, esküvőkre nagyon keresik a termékeit!

Susan McLeary ékszer

Susan McLeary ékszer

Egy zöldebb jövő lehetősége lebeg a Los Angeles-i szobrász, Stephen Glassman szemei előtt is, aki függesztett bambusz erdőket képzel el a városokba a hirdetőtáblákra.

Los angeles-i bambusz hirdetőtábla

Ötlet: https://weather.com/