Nyomok a hóban.

Január 24-én reggel a friss hóban kutyáéhoz hasonló nyomra lett figyelmes Darányi László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őre. Arra gyanakodott, hogy farkasnyomra bukkant, ezért megkereste a komoly tapasztalatokkal rendelkező Bedő Pétert, a Börzsöny Alapítvány nagyragadozó-kutatóját.

A konzultációt követően a természetvédelmi őr és csapata több kilométeren át követte a nyomcsapást. A nyomok alapján sikerült feltérképezni a vad terepi mozgását, viselkedését és az egyedi vadászati technikáját. Ezek alapján tovább erősödött a gyanú, hogy farkas jár a területen. A nap folyamán ürülékmintát is sikerült venni, amelynek vizsgálata után válik majd teljesen biztossá a feltevés, miszerint sok év után újra farkas van a Börzsönyben.

Fotó: www.dunaipoly.hu

Az utóbbi években egyre többször hallottunk arról, hogy a farkas visszatér a hazai erdőkbe. Ez a ragadozó igen alkalmazkodóképes, így nem kizárt, hogy fokozatosan visszahódítja korábbi területeit. Élelmet nálunk is találna, nagyobb arányú elterjedésüknek csak élőhelyük feldarabolódása és zavartsága szab határt. Mivel a farkasok mozgásterülete akár több száz négyzetkilométer is lehet, az sem elképzelhetetlen, hogy ez az állat a Bükkből, vagy Szlovákia területéről érkezett a Börzsönybe felderítőként.

A farkas hazánkban fokozottan védett faj, fontos szerepet játszik a vadállomány természetes, évezredek során kialakult szabályozásában.

Forrás: erdeiprogramok.hu és www.dunaipoly.hu