Minden tavaszi tarló- és erdőtűz emberi mulasztás miatt keletkezik! Ezekre figyeljünk!

Alig olvadt el a hó, azonnal begyulladtak a tavaszi vegetációtüzek, több erdő is károsodott. A tüzek lakóházakat, mezőgazdasági ingatlanokat, erdőterületeket veszélyeztettek – tájékoztatott a NÉBIH.

A hideg tél miatt a szokásosnál nagyobb mennyiségű elhalt biomassza keletkezett, elsősorban a nem művelt területeken. A száraz fűnek elég egy szikra és lángra kap és egy kialakuló 1 négyzetméteres vegetációtűz kerülete százszorosára, területe tízezerszeresére képes nőni az első fél óra alatt. A tüzek lángmagassága az 1-2 métert is elérheti.

A tavaszi tüzeket elsősorban a gondatlanul, gyújtogatás jelleggel végzett tarlóégetések okozzák, pedig a jogszabály – szabályozott keretek között – már megengedi az irányított égetést. De míg az irányított égetésnél a szakemberek gondosan figyelnek, hogy egyszerre csak kisebb területeket égessenek és a tüzet eloltsák, a tarlógyújtogatók („gyufával kaszálók”) nem törődnek a következményekkel, a veszélybe kerülő házakkal, erdőkkel, állatokkal, természeti értékekkel.

A növényzet kizöldüléséig tartó 2-3 hetes időszakban fokozott óvatossággal kell eljárni, ha a szabadban tüzet használunk. Különösen ezekre figyeljünk:

  •  Ha lehet, a kiskertben inkább komposztáljunk és ha az önkormányzati rendelet meg is engedi az égetést, halasszuk azt későbbre.
  • Erdőben csak a kijelölt tűzrakó helyeket használjuk és gondosan oltsuk el a tüzet!
  • Ne dobjuk el a csikket, használjunk hamutartót!
  • A tarló, gyep égetését szabályosan végezzük, kérjünk rá engedélyt, készítsük el a szükséges tűzpásztákat
  • Szeles időben ne gyújtsunk tüzet, mert a lángokat már egy kisebb szél is jelentősen
  • felgyorsíthatja, továbbviheti a szomszédos területekre.

A témában további információk olvashatók a NÉBIH FIRELIFE Erdőtűz Megelőzési Programjának honlapján, a www.erdotuz.hu weboldalon.