Az indiai elefántokat bizony megviseli a hideg.

Helyi, falubéli asszonyok fogtak össze, hogy színes, kötött pulcsikat készítsenek a hatalmas emlősöknek. Az indiai elefántok egy állatmenhelyen ölthetik magukra a bohókás szettet.

Az elefántok közül sokan korábban durva bánásmódban részesültek. A most kapott, színpompás, mutatós, óriási méretű ruhájukban jó rájuk nézni.

Az asszonyok nem volt restek nekilátni a nem kis feladatnak, az óriási, pizsamaszerű ruha elkészítése bőven adott feladatot.

A szorgos nők az Elefántmentő és Gondozó Központ mellett élnek, Mathura városa mellett, és akkor kezdtek neki a kötögetésnek, amikor kiderült, hogy a hőmérséklet 0 fok alá esik éjszakánként. A központ egyébként olyan elefántoknak nyújt menedéket, akik korábban durva bánásmódot, ütéseket, elhanyagoltságot „kaptak” gazdáiktól.

Az elkészült ruhák védik a hatalmas elefántok lábait, hátát, nyakát.

„Extrém hideg ez a tél, ezért szeretnénk megóvni az állatokat”- mondta el a központ vezetője Kartick Satyanarayan. Ezek az állatok ilyenkor kiemelt védelemre szorulnak, hiszen a korábbi elhanyagoló, bántalmazó életmódból fakadóan fogékonyabbak is a betegségekre, a tüdőgyulladásra. A hideg az ízületi gyulladásokat is fokozza, ami a megmentett állatok esetében szintén nagy probléma.

A központban jelenleg 20 állatot gondoznak, akik illegális kereskedelem, csempészet, cirkuszi kegyetlenség vagy utcai koldulás „tárgyát” képezték. A központ célja, hogy 2017-ben újabb 50 elefántot mentsenek meg, jobb, boldogabb életet biztosítva nekik.

Fotók: Roger Allen