Figyelem, veszettségmentesítő kampányt indult!

A cél az, hogy 2020-ra az EU valamennyi tagállamában felszámolják a betegséget.

A veszettség agy- és gerincvelő-gyulladással járó, halálos betegség, mely az Európai Unió területén, a tagállamok sikeres mentesítési programjainak köszönhetően, egyre inkább visszaszorul. Az Európai Bizottság célkitűzése, hogy 2020-ra az EU valamennyi tagállamában felszámolják a betegséget.

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, illetve az embert is megbetegíti. A betegség a veszett állat harapásával, a vírust tartalmazó nyállal terjed, és általában nem gyógyítható, de vakcinázással hatékonyan megelőzhető.

A NÉBIH most indult kommunikációs kampányának célja, hogy a lakosság ismereteinek bővítésével is segítse a mentesítési program sikerét. Ennek érdekében szórólapokat helyeznek el többek között iskolákban, ifjúsági- és turistaszervezeteknél és kulturális intézményekben. A közösségi médiában társadalmi célú reklámfilm formájában is tájékoztatnak, és külön honlap indult, hogy az emberek minden kérdésükre választ kaphassanak a betegséggel kapcsolatban (www.veszettsegmentesites.hu). Megtudhatjuk, hogy miként terjed a betegség, kell-e félnünk, ha rókával találkozunk, szükséges-e oltani a macskánkat, kutyánkat.

veszettseg-1

A kampány célkitűzése, hogy a lakosság felismerje a betegségre utaló tüneteket és jelentse a veszettségre gyanús állatokat az állategészségügyi hatóság felé, ugyanakkor a városokban is egyre gyakrabban megjelenő, egészséges rókák ne okozzanak felesleges riadalmat. Kifejezetten hangsúlyozzák viszont, hogy ha olyan rókát vagy egyéb vadállatot látunk, amely hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy támadó magatartást mutat, esetleg róka, vagy más vadállat tetemét találjuk meg, értesítsük a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot, vagy hívjuk a NÉBIH Zöld számát, a +36 80 263 244 telefonszámot!

Forrás: www.veszettsegmentesites.hu