Gyümölcsök, amiket akár a lakásban is szüretelhetsz!

Dekoratív és ehető.

Bár a gyümölcsfák helye elsősorban a kertben van, nem lehetetlen a lakásban sem szüretelni. Persze ne gondoljunk óriási növényekre, inkább kuriózumként tarthatunk pár ehető termésű, kisebb fajtát a 4 fal között.

Ezekből a gyümölcsökből akár a nappalidban is szüretelhetsz:

1. Füge

Amennyiben szeretnéd, hogy a fügéd gyümölcsöt is hozzon, olyan fajtát válassz, mint pl. a Brown Turkey (amit Negro Largo vagy Aubique Noire néven is ismerhetünk), ez bírja az erős visszametszést, öntermékeny, és akár beltéren is virul.

A cserép mérete lesz a döntő, ez segít szabályozni, hogy mekkorára engeded növekedni a fácskát. Öntözd meg hetente egyszer alaposan, és vágd vissza, amikor eléri a kívánt méretet! Az ehető termést hozó fügéket napfényre állítsd, és semmiképpen se tedd huzatos, hideg helyre.

2. Citrom és citrusfélék

Citrusfélékből is érdemes törpe, önbeporzó fajtát választani. A Meyer Lemon (ami nem igényel annyira meleget a termésérleléshez) vagy a Kaffir Lime (ami gyorsan beérleli a termését és kezelhető méretű fácska marad) jó választás lehet.

A legjobb föld számukra gyengén savas és agyagos. Kedvelik a párás levegőt, akár az 50 %-os páratartalmút is, ajánlott vízzel permetezni a növényt. Hagyd, hogy teljesen kiszáradjon a földje 2 locsolás között. A citrusfélék napos helyet kedvelnek, a legjobb, ha napi 8-12 óra napfürdőt kapnak. Nyáron nyugodtan kiviheted őket a teraszra!

Fotó: Atelier Rue Verte/Ode to Things

4. Olíva (olajfa)

Az önbeporzó, bőtermő fajta nem is igényel sok törődést. Sok, a kertészetekben kapható olívafa csak díszfajta, azaz nem fog teremni, de pl. az Arbequina egy szép, lassú növekedésű fajta, ami a leveleken keresztül „könnyezik”, míg a Picholine egy felfelé törő, egyenes növésű olajfa.

Az olívafát csak akkor locsold meg, ha a talaj felső rétege kiszáradt, ősszel és télen, a nyugalmi időszakban pedig még ennél is kevesebbet öntözd. Minden nap szüksége van a napfényre, legalább 6 órányi napsütésre. Ajánlatos világos helyre, déli fekvésű ablak közelébe tenni.

Fotó: Honestly WTF

5. Avokádó

Avokádót termeszteni a lakásban nem egyszerű feladat, de nem teljesen lehetetlen. Ne magról próbálkozzunk, hanem oltványt vásároljunk! A természetesen kis fajták —mint a Wurtz, a Gwen, a Whitsell— ajánlhatóak.

A cserép aljára tegyünk némi homokot, majd töltsük fel termőfölddel, és locsoljuk rendszeresen. A megérett gyümölcsöket néhány hétig rajta is hagyhatjuk a növényen. Az avokádó kedveli a világos, napfényes helyet, ideális számára egy déli fekvésű ablak.

Fotó: Lessy Lu’s, Morten Holtum/Bolig

6. Banán

Léteznek olyan banánfajok, amelyek ehető gyümölcsöt teremnek, mások pedig fogyasztásra alkalmatlant. A törpefajták (például a Super Dwarf Cavendish vagy a Dwarf Red) a lakásban ajánlhatóak, hiszen nem nőnek hatalmasra. Önmagukat beporozzák.

Könnyű, tőzeges földet kedvelnek, ajánlatos rendszeresen tápoldatozni őket. Szeretik a bőséges locsolást, a párás környezetet. A legjobb, ha világos, de nem tűző napra kerülnek, és időnként forgassuk a növényt, hogy minden oldala fényt kapjon.

Fotó: Hardy Tropicals

7. Eperfa

A lakásba törpe fajtát válasszunk, a Dwarf Everbearing például egy ajánlható fajta. Az érett gyümölcsöket azonnal szedjük le, különben hullik és szemetel. A talajjal szemben nem igényes, rendszeresen kell locsolni. Lassan nőnek és szeretik a tágas cserepeket. Meleg, világos napos helyet keressünk nekik.

Fotó: Logee’s

Forrás: food52.com