Ha holdkőzetet szeretnél látni, irány a Zselici Csillagpark!

Igazi különlegesség érkezett Algériából.

A Zselici Csillagpark nevét egyre többen ismerik, a hazánk legkevésbé fényszennyezett területén, gyönyörű erdei környezetben található park nem csak értékes kiállítással, de rendszeres csillagászati programokkal, távcsöves megfigyelésekkel is várja a látogatókat.

Különleges a meteoritgyűjteménye is, a Föld számos pontján megtalált, a világűrből származó kőzeteket csodálhatnak meg az érdeklődők. Most további érdekességgel bővült a kiállítás, ugyanis egy eredeti holdkőzet érkezett, mégpedig Közép-Európa egyik legnagyobb holdi eredetű mintája.

A lelet sajátossága, hogy nem az amerikai Apolló- vagy a szovjet Luna-űrmissziók hozták magukkal, hanem meteoritként érkezett a Földre. Valószínűleg egy kisbolygó vagy üstökös egykoron a Hold felszínének ütközött és a becsapódás ereje kisebb-nagyobb darabokat szakított ki belőle. Ezeknek a daraboknak egy része meteorit formájában a Földre hullott. Elsősorban az Antarktiszon, az Arab-félszigeten és Észak-Afrika sivatagaiban találtak a kutatók eddig ilyen kőzetdarabokat.

EGY KIS DARAB HOLD/Nagy örömünkre szolgál, hogy a mai napon – visszaszámlálásunk utolsó napján – bejelenthetjük minden…

Közzétette: Zselici Csillagpark – 2017. október 20.

A Zselici Csillagparkban mostantól megtekinthető holdkőzet Algériából, a valaha felfedezett legnagyobb holdi meteorithullásból származik. A nagyjából 5 cm hosszú, 25 g súlyú, a holdfelszíntől való elszakadás nyomait magán viselő lelet Magyarország legnagyobb, nyilvánosan bemutatott holdkőzete.

22°-os halo a Zselici Csillagparkból.Valószínűleg az ország egész délnyugati részén látni lehet ezt a jelenséget,…

Közzétette: Zselici Csillagpark – 2017. december 17.

Szombat esti égboltról készült felvétel a Zselici Csillagparkból

Közzétette: Zselici Csillagpark – 2017. július 16.

Forrás: erdeiprogramok.hu