Hallottál már a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumról?

Őrzik a hagyományokat.

Van egy hely, valahol a Zengő lábánál, egy aprócska faluban, Zengővárkonyon, ahol egész évben megcsodálhatjuk a szebbnél szebb míves, díszes, hímes tojásokat.

A múzeum a népművészeti tojásdíszítmények változatos és gazdag gyűjteménye. Gyűjtőköre elsősorban Európa, kiemelten a Kárpát-medence, a hazai tojásfestők és díszítők alkotásait tájegységenként mutatja be. A múzeumban megtalálhatóak az Európában ritkábban előforduló, távolabbi tájak kultúráját reprezentáló izraeli, kínai, indonéziai darabok is.

Húsvétkor kiemelten ajánlott felkeresni a múzeumot, hiszen ez az időszak egyébként is a hagyománykeresésről és ápolásról szól, és a tojások körül forog.

A zengővárkonyi hímesekkel kívánunk Áldott Húsvétot a Míves Tojás Múzeumból

Közzétette: Míves Tojás Múzeum Zengővárkony – 2017. április 15.

Ebben az időszakban bárki asztalhoz ülhet, tanulhat tojást díszíteni, a Nagyhét minden napján (március 26-30, naponta 10-től 18 óráig). A „Hímestojás Szeretteinknek” program keretében mindenki saját kezűleg készíthet hímes tojás ajándékot. Az alkotások létrejöttét szakértő kezek, neves tojásfestők segítik. Közben a látogató közönség azt is nyomon követheti, hogyan válik egy hétköznapi pőre tyúktojás igazi hímessé.

Közzétette: Míves Tojás Múzeum Zengővárkony – 2017. április 13.

Emellett kedvünkre válogathatunk a múzeumban vásárolható szebbnél-szebb hímesek, ajándéktárgyak, kiadványok közül.

A tojásdíszítő bemutatók során a különböző díszítő módszerek folyamatát, elsősorban a tojásírást ismerhetik meg a látogatók. Változatlanul nagy érdeklődésre tart számot a rátétes tojásdíszítés, amikor különböző anyagoknak a tojáshéj felületére való rögzítésével alakítják ki a díszítő mintázatot az alkotók. Idén a fémrátétes díszítés, közismert nevén a tojáspatkolás (hétfőtől szerdáig), valamint a magrátétes díszítés (csütörtök-péntek) bemutatása lesz még a napi programban.

Közzétette: Míves Tojás Múzeum Zengővárkony – 2017. április 12.

A Míves Tojás Múzeum az év minden napján, így Húsvét időszakában is mindkét ünnepnapon (igény szerint meghosszabbított nyitvatartási idővel) szeretettel fogad minden érdeklődőt, várja látogatóit!

További információ: www.tojasmuzeum.ini.hu