Hamarosan szalmazsepibe fújhatjuk az orrunkat

Alternatív technológiák.

A hazai piacon is jelenlévő Essity a világ egyik legnagyobb papírgyártója, amely a friss fából készült cellulóz alapanyagú termékek terén a világ legnagyobb felvásárlójának számít, emellett újrahasznosított rostot is használ a papírgyártás során. A cég elkötelezett az újrahasznosítás és a zöld technológiák iránt, 2030-ra 33 %-kal kívánják az ökológiai lábnyomukat csökkenteni.

Ennek érdekében most kb. 12 milliárd Ft-nyi ráfordítással kívánják az alternatív rost technológiákat felkutatni, beépíteni. A most bejelentett fejlesztés során például 2020 második felétől búzaszalmából fognak a vállalat mannheimi gyárában kiváló minőségű lakossági és ipari higiéniai papírtermékeket előállítani.

A búzaszalma az a szármaradvány, amely a gabona betakarítása után megmarad.

Egy részét hasznosítják, fekvőhelyet készítenek az állatoknak belőle, vagy a talajt fedik vele, a nagy része azonban a szemétbe kerül. Most ezt a megmaradó mellékterméket kívánják hasznosítani, és értékes, új papírrost-forrássá alakítani. Az ehhez szükséges technológia alkalmazására már kizárólagos szerződés is született, így nincs akadálya annak, hogy a növényi alapú megújuló rostanyagokat a papírtermékek gyártására alkalmas péppé alakítsák.

A búzaszalmából előállított termék ugyanolyan fényes, puha és erős lesz, mint a friss fapépből előállított papír. A búzaszalma használata során számottevően kevesebb vizet és energiát használnak fel.

Forrás: storeinsider.hu