Hivatalos: egy vadonatúj emberi szervet írtak le

Te is rendelkezel vele!

A kutatók nem tétlenkednek, addig vizsgálódtak, amíg találtak egy új szervet az emberi testben. Persze nem most nőtt oda, mindig is ott volt, az emésztőrendszerünkben elbújva.

Noha az új szerv szerkezetét ismerjük, a valódi funkciójáról még nem sokat tudunk, pedig számos hasi és emésztőszervi megbetegedésnél játszhat kulcsszerepet. Az új szerv a bélfodor elnevezést kapta, az emésztőszervrendszerben található, és sokáig úgy vélték szétdarabolt, különálló szerkezettel rendelkezik. A legújabb kutatások viszont igazolták, hogy valójában egy, folytonos szervről van szó.

uj-szerv-3
Fotó: University of Limerick

Immáron hivatalos, az angol tudományos szaklapban megjelent cikkben új szervként írták le a bélfodrot. A kutatásokat vezető J Calvin Coffey, az írországi Limerick-ben található Egyetemi Kórház kutatója volt az első, aki a szervet leírta és a korábbi téves elképzeléseket cáfolta. A világ legismertebb orvosi könyvsorozata, a Gray’s Anatomy is frissítésre került az új információk fényében.

uj-szerv-1Forrás: www.sciencealert.com

Mi is a bélfodor? Dupla hashártya, ami a belet a hasfalhoz rögzíti és mindent a helyén tart.

Érdekesség, hogy a bélfodor első leírásaink egyike Leonardo da Vinci-től származik, és évszázadokon keresztül nem tulajdonítottak nagy jelentőséget neki. 2012-ben Coffey és csapata aprólékos, mikroszkóppal történő vizsgálatok során kezdtek gyanakodni, hogy a szerv folytonos szerkezetű, és nem fragmentált, ahogy korábban vélték.

Az elmúlt 4 évben további bizonyítékokat, információkat gyűjtöttek, hogy a bélfodor egy önálló szervként határozható meg, és immáron hivatalosan is elismerték ennek az elképzelésnek a létjogosultságát.

A szerv leírásával az orvostudomány előtt új ajtó nyílt meg – ezentúl többet fogják kutatni, nem csak a szerkezetét, de a rendellenességeit, szerepét is. Remélhetőleg így számos betegség okához és kezeléséhez közelebb jutunk.

Bármennyire is fejlett a tudomány, mindig van új a Nap alatt, akár még az emberi test tanulmányozásában is!

A kutatás eredménye egy angol tudományos folyóiratban jelent meg (The Lancet Gastroenterology & Hepatology).