Hogyan készítsünk komposztot 30 nap alatt

Kövesd az 5 egyszerű lépést, és nyáron már saját komposztálód lesz!

komposztalo-1Fotó: ELENA ELISSEEVA/SHUTTERSTOCK

Egyetlen lelkes kertész kertjéből sem hiányozhat a komposztdomb- nem csak a konyhai és ház körüli maradékot tudjuk így hasznosítani, de a növényeink is hálásak lesznek a táplálékért. A komposztkészítés nem ördöngösség, egy napfényes napon nekikezdhetünk a tartó beszerzésének/barkácsolásának, majd a belevaló összeállításának.

1. Szeletelj és apríts!

Szeleteld és aprítsd kicsire az anyagokat, mielőtt összekevered őket egy halomba. Például összevagdoshatod a lehullott leveleket fűnyíróval. A konyhából kikerülő szerves hulladékot is kisebb darabokra vághatod, mert a komposztra dobott anyag esetében minél kisebb valami, annál jobb.

2. Keverd össze száraz barnát és nedves zöldet!

A komposzt két fő összetevője a szénben gazdag adalék és a nitrogénben gazdag adalék. A szénben gazdag anyagok a száraz barnák, például a levelek, a szalma, a széna. A nitrogénben gazdag anyagok a nedves zöldek, ide tartozik pl. a konyhai maradék, a levágott fű. A kétféle anyagot legjobb jól összekeverni, hogy összeérjenek.

komposztalo-3Fotó: JOANNA STANKIEWICZ-WITEK/SHUTTERSTOCK

3. Törekedj a megfelelő méretre!

Készíts kb. 1 × 1 × 1 (esetleg 1.2) méteres komposztáló dombot, így megfelelően tudnak az anyagok bomlani, forrni. Ne készíts ennél sokkal nagyobb kupacot, mert nehéz lesz kezelni, forgatni. Az a jó, ha a komposzt közepe forró, azaz a mikrobiális lebontók jól dolgoznak.

komposztalo-4Fotó: KALIANTYE/SHUTTERSTOCK

4. Adj hozzá vizet, ha szükséges!

Tartsd a kupacot nedvesen, de ne álljon rajta a víz- olyasmi legyen, mint egy nedves szivacs. Alkalmanként szükséges lehet öntözni, ha nagy szárazságok vannak. Amennyiben nedves éghajlaton élsz, akkor pedig egy ponyvával takarhatod le, hogy ne álljon állandóan vízben.

komposztalo-5Fotó: VADYM ZAITSEV/SHUTTERSTOCK

5. Tartsd mozgásban a dolgokat!

A komposzt átmozgatása levegőhöz juttatja az anyagokat. Vasvillával levegőztető lyukakat is készíthetsz a kupacba, de az is nagyszerű, ha adagonként átforgatod, hogy a belső részek helyet cseréljenek a külső részekkel. Léteznek olyan tartályok is, amelyekben egy szerkezet segít átmozgatni az anyagot.

komposztalo-6Fotó: ELENA ELISSEEVA/SHUTTERSTOCK