Igazi csoda: kincseket rejtő birodalomra bukkantak mélyen a föld alatt

Mesebeli helyre csöppentek azok, akik először merészkedtek a föld alá.

1991-ben egy egyszerű gazdálkodó egy korábban feltáratlan barlang bejáratára lelt a vietnami Phon Nha-Ke Bang Nemzeti Park területén. A barlang szájánál állva hömpölygő víz szörnyű zúgását hallotta, és ez elrettentette attól, hogy beljebb merészkedjen. A helyiek a barlangot a Son Doong névre keresztelték, de soha egyikük sem vállalkozott arra, hogy kiderítse, mit is rejt a mélye.

Csak 2009-ben került rá sor, hogy brit kutatók egy csoportja, Howard Limbert vezetésével ismét rátalált a barlangra. A sziklaüregben egyre beljebb haladva egy csodás új világ tárult a szemük elé. Egyenesen úgy érezték, mint egy másik univerzumba csöppentek volna az 5 kilométer hosszú és 150 méter széles járatban. Bejárva és feltérképezve a barlang minden zugát kétséget kizáróan megállapíthatták, hogy a Son Doong a maga nemében Földünk máig megismert legnagyobb barlangja.

Lássuk mindezt néhány csodás fotón megörökítve is:

A különleges hely saját, csak rá jellemző flórával, faunával és tavakkal rendelkezik.

Aki szeretne a barlangba bejutni, annak 80 métert kell kötélen aláereszkednie.

A barlang többek között egy viszonylag gyors sodrású folyót rejt.

Itt is, ott is homokos parttal szegélyezett apró, smaragdzöld tavak.

A barlang igen gazdag ősi fosszíliákban és cseppkövekben.

Rekord méretű – mintegy 70 méter magas – cseppkőoszlopok.

A barlang szájánál három méter vastag törzsű fákból álló sűrű dzsungel nőtt. A barlang különböző állatoknak, köztük majmoknak, szarvascsőrű madaraknak és denevéreknek ad otthont.

A barlang saját mikroklímával rendelkezik: a közte és a külvilág közötti nagy hőmérsékletkülönbség hatására különleges felhők alakulnak ki felette.