Így készíts bogyó- vagy mazsolaetetőt a madárkáknak!

Örömöt hoz a rigóknak és vörösbegyeknek.

Szerencsére télen rengeteg önkéntes madáretető akad, sokan tesznek ki magokat, diót, mákot a madárkáknak. Érdekes színfoltot hozhatnak a kertbe a bogyóetetők is, melyek vidám narancs, kék, fekete színnel vonzzák a kis szárnyasokat.

Bogyókavalkád

Az alábbi bogyókat viszonylag könnyen begyűjthetjük, akár még a városokban is:

  • az utcai sorfának ültetett nyugati ostorfa apró bogyóit még a kisebb madarak is könnyen tudják fogyasztani,

madareteto-7
Fotó: MME/Orbán Zoltán

  • a borostyánt kertekben, de házfalakon is megtaláljuk,

madáreteto-3

  • a fagyal sövényként ismert kertes házaknál, parkokban,

madareteto-4

  • a házak falára felfutó vadszőlő kék bogyója is kitűnő madáreleség,

madareteto-5

  • díszbokorként ültetik a tűztövist parkokba, kertekbe, narancsszínű bogyóit könnyű észrevenni.

madareteto-6

Tekerjük és lógassuk

Először is szedjünk minél többféle bogyóból fürtös szárakat. Lehetőleg ne tároljuk sokáig a bogyókat, hanem nyomban készítsük el a bogyóetetőt. Ha ugyanis napokig tartjuk őket melegben, akkor a vékony szárak szárazzá, törékennyé válhatnak (ha mindenképpen ez a megoldás jön szóba, akkor néhány percre mártsuk langyos vízbe a fürtöket a felhasználás előtt). Ezeket a fürtös szárakat kell csomókba kötve fellógatni, és lehetőleg valamilyen stabil felülethez rögzíteni.

madareteto-2Fotó: MME/Orbán Zoltán

Mivel a bogyófürtök csomói kisméretűek és könnyűek, függő-, ablak- és dúcetetőkön ugyan úgy használhatóak, mint erkély- és ablakpárkány-etetőkön. A felkötözéshez a vékony lágy drót jobb, mint a spárga vagy a madzag, mert a drót stabilabb tartást ad a fürtöknek, így a madaraknak is könnyebb dolguk lesz a bogyók leszakításakor. A szakemberek szerint a bogyólakomára jó eséllyel odagyűlnek a rigók és a vörösbegyek is.

Szóba jöhet a mazsola is

Bogyóetetőt egyébként akkor is készíthetünk, ha nem tudunk vadon növő terméseket szedni – a megoldást pedig a mazsola jelenti. Mivel a töppedt szőlőszemeknek nincs szára, itt egy másfajta rögzítési megoldást kell alkalmaznunk. Fontos, hogy itt is vékony, de kellően erős drótot használjunk. Az a legjobb, ha a felfűzésnél a drótot a szemek egyik széléhez közel szúrjuk át, így tudják a madárkák legkönnyebben leszakítani a mazsolákat.

A bogyóetető részletes elkésztési módját és a további hasznos információkat a Magyar Madártani Egyesület honlapján találjuk: www.mme.hu