Nem kell, hogy könnyet hullajts a hagymapucolás felett!

Azok, akik szeretnek főzni és gyakran is főznek, tudják, hogy a hagyma könnyezés nélküli meghámozása igazi kihívás.

De most jön a meglepetés: nincs több kivörösödött szem, könny és égető érzés a hagyma felszeletelésekor vagy felaprításakor! De mégis, hogyan lehetséges ez?

Nagyon is megoldható, és itt nem egy hatalmas védőszemüvegre gondolunk. Az alábbiakból mindjárt ki is derül a könnyhullajtás nélküli hagymafelvágás trükkje.

Ezekre lesz szükségünk:

  • 1 nagyobb zöldségvágó kés
  • 1 konyhai kiskés vagy hámozókés
  • 1 nagy fej vöröshagyma

1. Keressük meg a hagymának a bozontosabbik végét, a tövét. Ez az, ahol egy sötétebb barna körben kis gyökérszőröket látunk.

2. Még ne pucoljuk meg. A kiskéssel a hagyma töve körül jelöljünk ki egy nagyobb kört. Ez kb. a hagyma kerületének 1/3-ánál legyen.

3. A kör vonalában egy ponton lassan szúrjuk bele a hagymába a kiskést 45 fokos szögben, majd a kör mentén óvatosan haladva vágjunk ki a hagymából egy kúp alakzatot. A kúp kb. egyharmad mélyen hatoljon a hagymába.

4. Emeljük ki a hagymából a kúpot. Ezzel gyakorlatilag el is távolítottuk a hagymának a közepét, amellyel képes lenne pucolás közben megríkatni bennünket. Aki nagyon nem szereti, a hagymának ezt a részét egyenesen a kukába is dobhatja.

5. Végül hámozzuk meg a hagymát a nagyobb zöldséges késsel, majd vágjuk félbe. Ne keresztbe vágjuk, hanem hosszában, arrafelé, ahol a gyökeres alja volt. Ezután vágjuk fel a hagymát tetszésünk szerint vagy ahogy a recept megkívánja.

Lássuk mindezt lépésről lépésre videón is:

Fotók: dietoflife.com