Illemhely a természet lágy ölén

Lehet-e szép egy mellékhelyiség?

A fakerítés mögött nem park van, és nem is lakóház. Aki belép a kapun, az már a kerítésre festett jelből sejtheti, hogy hova érkezik. A Sou Fujimoto által tervezett egyedülálló mellékhelyiség Japánban, egy vasútállomáson található.

illemhely-a-termeszet-lagy-olen-1Fotó: © Iwan Baan/Designboom

Az üvegfalú doboz, amiben egy WC található, egy 200 nm2-es kertben helyezkedik el, ahol a „szerkezet” mellett fák és virágok is nőnek. Szó se róla, igazán felemelő és megnyugtató környezetben végezhetjük a dolgunkat. A kíváncsi szemek elől a 2 méter magas fakerítés rejt el, és egy falapokból kirakott kis kerti járda vezet a lombok között a (mondjuk ki) budihoz.

illemhely-a-termeszet-lagy-olen-2Fotó: © Iwan Baan/Designboom

Maga a WC egyszerű, fehér, némiképpen idegennek tűnik a természetes környezetben. Nem mondható éppen helytakarékosnak, de mindenképpen dicséretes, hogy a zöld környezet nem vált betonrengeteggé azért, hogy egy mellékhelyiség felépülhessen.

illemhely-a-termeszet-lagy-olen-3Fotó: © Iwan Baan/Designboom

Ez az illemhely egyébként kizárólag nők számára lett tervezve, a kerítésen lévő ajtó pedig zárható, úgyhogy elvileg semmi sem akadályozza az intimitást. Tekintve, hogy az illemhelyet zömmel a vonatra várók használják, nem valószínű, hogy az elmélkedő, merengő időtöltésre van itt bárkinek ideje, de ne foglalkozzunk ezzel: környezetét tekintve ez a nyilvános WC talán a legszebb az egész világon.

illemhely-a-termeszet-lagy-olen-4Fotó: © Iwan Baan/Designboom