Ismerd meg Amerika legújabb törzskönyvezett kutyafajtáját, meg fogsz lepődni, hogy melyik az!

Az őshonos magyar kutya meghódította az óceán túlsó partját is.

Világszerte kutyatenyésztők hada szorgoskodik azon, hogy mindenki megtalálja azt a fajta kutyust, amelyiket igazán közel tud magához érezni. Van kicsi, lóméretű, szőrös, vicces bundás, kopasz, kajla és házőrző kutya is. Az Amerikai Egyesült Államokban számtalan fajta létezett már eddig is, de most a paletta egy újabb taggal bővült. Ki nem találnád, hogy melyik az!

New breed of dog, I need at least 8 ??? #pumi

A photo posted by Sandra Shannon (@sandras993) on

Az Amerikai Kennel Klub (AKC) hivatalosan is regisztrálta a 190-dik kutyafajtáját, ami nem más, mint a pumi. Európában már régóta ismert és tartott kutyafajta, de az USA-ban eddig nem volt elismert fajtaként rögzítve.

#pumi

A photo posted by Millanthepumi (@millanthepumi) on

Nekünk persze nem kell őt bemutatni, hiszen legismertebb terelőkutyánk, nemzeti örökségünk része. Kiváló kísérő- és sportkutya. Magyarországon őshonos, hazánk területén, a 17-18. század folyamán alakították ki a puli és a merinói juhnyájakat hazánkba kísérő terrier jellegű pásztorkutyák kereszteződéséből. Így jött létre a közepesnél kisebb termetű, a pulinál rövidebb szőrű, lebicsakló fülű terelőkutya, amely gyorsan népszerű lett a pásztorok között. Szőrzete tincses, nem nemezesedik, de rendszeres ápolást igényel. Leggyakrabban a szürke különböző árnyalataiban fordul elő, de van fehér, fekete és fakó színű is.

#pumi Simon & Millan after a walk in the forests ?????

A photo posted by Millanthepumi (@millanthepumi) on

A pumi elnevezést, amely valószínűleg Pomeránia nevéből származik, először 1795-ben írták le. Első ismert tenyésztője gróf Festetics Sámuel volt. Sokáig a pulit és a pumit nem tekintették különálló fajtáknak, csak 1920-ban történt meg a két fajta szétválasztása. Ekkor kezdődött meg Magyarországon a pumi törzskönyvezése.

Beautiful Millan!! ❤️ #pumi

A photo posted by Millanthepumi (@millanthepumi) on

Mindezek ellenére a pumi a kilencvenes évekig viszonylag ismeretlen maradt hazánkban, miközben a skandináv országok lakói, elsősorban a finnek megkedvelték ezt a fajtát. Az 1990-es években aztán a pumi robbanásszerűen ismert lett Magyarországon is.

A pumi energiája kimeríthetetlen. Rendkívül éber, véleményének mindig hangos csaholással, ugatással ad hangot. Nagyfokú mozgásigényét leginkább kertes házban képes kielégíteni. Gyorsan tanul, hihetetlenül mozgékony, ideális a különböző kutyás sportok űzésére. Szeret szerepelni, a figyelem középpontjában lenni, „bohóckodni”.

Playing with pumi friends ?? #Pumi #pumipower

A photo posted by Millanthepumi (@millanthepumi) on