Július 3: Műanyagszatyor-mentes Nap – bemutatjuk a maniókából készült alternatívát

100% növényi eredet.

Sajthulladék, fenyőtűlevelek, garnélahulladék, marhatrágya: az elmúlt években már számos anyaggal kísérleteztek a kutatók. A céljuk nem más, mint hogy kiváltsák a műanyagszatyrokat, amelyek lassan ellepik a Földet.

Július 3-án tartjuk a Műanyagszatyor-mentes Napot, ennek alkalmából egy ígéretes projektet mutatunk be.

A manióka olcsó és igen elterjedt gyökérzöldség Indonéziában, ahol a lebomló növényi szatyor feltalálója, Kevin Kumala is él. A bioműanyag manióka zacskó keményítőt tartalmaz, ezenfelül növényi olajat és szerves gyantákat. Az anyaga teljesen lebomló, komposztálható, nagyjából egy hónap alatt szétmegy, akár a talajban, akár a tengerben. Sőt, forró vízben oldódik is, az előállító szerint semmiféle mérgező maradvány nem marad utána. Ő maga mindezt szemléletesen bemutatva meg is itta a feloldott zacskót egy felvételen.

A zacskó – bár a megszólalásig úgy fest, mint egy műanyag szatyor – valójában 100%-ban növényi eredetű. Nem károsítja a vízi világot sem, még akkor sem, ha lenyelik, megeszik az állatok. Annyira biztonságos, hogy még mi, emberek is megihatjuk akár!

Kumala 2014-ben alapította meg cégét, amely nem csak szatyrokat, de más környezetbarát termékeket is gyárt. Nem minden maniókából készül, a poncsók anyaga például kukorica, szója és napraforgómag.

Biodegradable Bags

We need these biodegradable "plastic" bags everywhere.

Közzétette: We Need This – 2018. április 14., szombat

Forrás és képek: materia.nl