Sajnos a régi kék köztéri nyomós kutak mára eltűntek, de egy ötletes projekt segítségével újra frissülhetünk, akár az utcákon is!

Tavaly még csak kísérleti jelleggel jelentek meg az ivócsapok Budapest utcáin, idén pedig már 43 tűzcsap-ivócsapból kortyolhatunk a meleg napokon! Egy fantasztikusan ötletes találmány segítségével egy átlagos ivókút árából 5 ivócsap hozható létre. Ez a letisztult mérnöki szerkezet bármely magyarországi tűzcsapot képes másodpercek alatt ivókúttá alakítani ott és amikor éppen szükség van rá, anélkül, hogy annak eredeti tűzbiztonsági funkciója sérülne. A piros színű tűzcsapokra felszerelt feltűnő kék színű ivócsapokból a nyomógomb benyomásával az ivóvíz 15 másodpercen keresztül folyik. Az ivócsapon egyetlen felső kifolyási pont van, ehhez közel hajolva lehet közvetlenül inni, vagy a lehulló vízsugárból könnyedén megtölthetjük a kulacsunkat. Az ivócsap a belvárosban is segíti, hogy elegendő folyadékhoz jussunk a legmelegebb kánikulai napokon is, ráadásul környezetkímélő – kevesebb műanyag hulladék keletkezik, mintha flakonos vizet vásárolnánk.

Mindenki bátran kortyolhat a vízből, hiszen Budapesten tiszta és egészséges a vezetékes víz, olyannyira, hogy még a tűzcsapokat is nyugodtan igénybe lehet venni ivás céljára – természetesen a szükséges ellenőrzés és karbantartás mellett, amelyről a Fővárosi Vízművek szakemberei folyamatosan gondoskodnak.

A kihelyezett ivócsapok helyéről a Fővárosi Vízművek és az ötletgazda Ivócsap projekt honlapján található térkép tájékoztat. Íme a lista:

Egészségünkre!

Update, 2018: Olvasónk jelezte, hogy az Istvánmezei út (XIV. kerület) sarkán már megszűnt az ivóvízvételi lehetőség.