Káprázatos virágok és titkos jelentésük

Mit mond virágnyelven a napraforgó?

Egy virág többet mond száz szónál? Könnyen lehet! Csak éppen nem biztos, hogy pont a megfelelő üzenetet közvetíti. Csokorba gyűjtöttünk néhány gyönyörű virágot, amely jelentést hordoz – azt is eláruljuk, hogy mit!

1. Őszirózsa

Vadvirághoz hasonló kinézete és színváltozatai miatt kedvelt növény. A legnépszerűbb a lila változat, amely bölcsességet és előkelőséget szimbolizál. Az őszirózsa odaadást, tisztaságot és hitet fejez ki.

2. Pünkösdi rózsa

Igen népszerű esküvői virágként is, hiszen a gyönyörű, nagyvirágú peónia a jó szerencse, a boldog házasság és az örök jólét szimbóluma. Szinte minden színben létezik már, azonban nem árt tudni, hogy ez az illatos, káprázatos virág félénkséget, szégyenlősséget is jelent egy görög mítosz szerint.

3. Hajnalka

Nevét onnan kapta, hogy ez a virág napfelkelte után nyílik, célszerű oda ültetni ahol a kelő nap vet rá sugarat. Éppen ezért arra emlékeztet, hogy becsüljük meg a boldog pillanatokat, és kifejezi a viszonzatlan, vagy korlátozott szerelmet is. A viktoriánus korban állítólag a szerelmesek sírjára ültették a hajnalkát.

4. Bársonyvirág

A mai szemlélettel ellentétben, a bársonyvirág nem mindig tartották pozitív üzenettel rendelkező virágnak. Számos kultúrában ez a növény jelentette a kapcsot a halál és a szerelem között. Éppen ezért bánatot, gyászt, kétségbeesést fejezett ki, amit a szeretett lény elvesztése miatt éreztek.

5. Margaréta

A margaréta kedveli a napos helyet, és szépen díszlik a bejáratnál vagy a teraszon. A virága ártatlanságot és tisztaságot fejez ki, ezért nagy megbecsülésnek örvend évszázadok óta.

6. Napraforgó

Ez a vidám nyári virág több, mint az életerő, vitalitás, boldogság jelképe. A görög mitológiában megfoghatatlan imádatot képvisel. Az elköteleződés jeleként házassági évfordulós pároknak is szokás napraforgót adni.

7. Levendula

A levendula évszázadok óta ismert, mint gyógynövény, és kellemes illatú fűszernövény. Már a rómaiak is használták rovarűzőként, a görögök parfümként, később pedig a gyógyhatása került előtérbe. Elegáns lila színe miatt a finomság és a luxus virága is, csokorba kötve odaadást és szerencsét is jelent.

8. Hortenzia

A hortenziához számos jelentést kapcsolnak, de kettő mindenképp kiemelkedik. A keleti kultúrában a japán uralkodó rózsaszín hortenziát ad a szeretett lánynak, hogy bocsánatot kérjen a rossz bánásmódért. Éppen ezért a rózsaszín és kék árnyalatú hortenziák az őszinte megbánással fonódtak össze. A viktoriánus korban viszont a nagyképűséget jelezte ez a virág, fehér hortenziát kapott, akit hiúnak, csalfának tartottak.

9. Dália

A dália az elkötelezettség és a felfedezés szimbóluma. Néhány kultúrában úgy vélik, hogy a dália az állhatatosságot reprezentálja, nyomás alatt, mások az élet nagy változásaival hozzák összefüggésbe. Természetesen minden szín jelent valamit. Például a kék és zöld dália annak jár, aki nagy változáson megy keresztül, vagy újrakezdi az életét.

Forrás: HouseBeautiful