Károsító nyilvántartás: ha ezt a 4 gazfickót látod, segíts egy bejelentéssel

Élve vagy halva is küldhetjük a pókot.

Az Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet bejelentő oldalt működtet annak érdekében, hogy egyes károsítók elterjedését minél jobban megismerhessük, így segítve a hatékonyabb védekezést és a tudományos munkát is.

Itt jelezhetjük, ha környékünkön selyemfényű puszpángmolyt látunk.

Ez a károsító még csak néhány éve van jelen a hazánkban, azonban óriási pánikot keltett, számos helyen tarrá rágta, teljesen kipusztította a Buxus sövényeket, bokrokat.

Fotó: Tuba Katalin/emevi.emk.nyme.hu

A májusi és az erdei cserebogár megfigyeléseket is közölhetjük.

Hazánkban mindkét faj ismert, helyenként igen gyakoriak. Az elterjedési területek pontos ismerete segítséget nyújt a rajzás és a pajorkárok előrejelzésében, valamint hozzásegíti a gazdálkodót a védekezésre való megfelelő felkészüléséhez.

Az álfarkaspók ugyan nem kártevő és az emberre is veszélytelen, de bejelentése a tudományos kutatómunkában komoly segítséget jelent.

A farkaspókokra emlékeztető, viszonylag nagytestű pók csak néhány éve van jelen Magyarországon, sokat segíthetünk az elterjedésének feltérképezésében, ha magát a látott egyedet is elküldjük – akár élve, akár holtan.

La #FalsaLicosa è lenta nei movimenti, anche in situazioni di stress, e non è in grado di saltare. A differenza delle simili vere licose, è in grado invece di arrampicarsi su varie superfici come vetro o plastica. Predilige antri riparati e le ore meno luminose del giorno, e tesse rarissimamente la ragnatela, che usa principalmente per tenere al sicuro le uova. ————————————————————————————— #ragno #aracnide #ZoropsisSpinimana #Zoropsis #Zoropsidae #Araneae #Arachnida #spider #arachnid #wild #wildlife #wildlifephotography #macrophotography #naturephotography #biologia #zoologia #aracnologia #biology #zoology #arachnology #arachnidsofinstagram #arachnids #arachnid_perfection #spiders #spidersofinstagram

A post shared by Andrea Maurici (@mauri.wildlifephoto) on

A nyugati dióburok-fúrólégy csökkentheti a dió méretét, kiválthatja a dióbél ráncosodását, a dió hullását is.

Elterjedésének nyomonkövetéséhez járulhatunk hozzá a bejelentéssel!

Fotó: Buchstapler/Wikimedia Commons

Forrás: emevi.emk.nyme.hu