Kaszálás csak körültekintéssel, nehogy bűncselekmény legyen belőle

Fontos a jó kapcsolati háló.

Sokat hallunk arról, hogy egyre kevesebb az erdő a nagyvilágban, azt azonban kevésbé realizáljuk, hogy a fás területek eltűnésével megnőtt a rétek, kaszálók száma is. A színes kaszálókon temérdek növény virít, rágcsálók, bogarak, madarak élnek itt. Természetes, hogy a fajok között olyan is akad, amely védelemre vagy fokozott védelemre szorul.

A gazdálkodóknak ezért fokozottan kell figyelniük, nehogy természetkárosítást kövessenek el, ami büntetendő. Folyamatos egyeztetésre van szükség a természetvédelmi őrökkel, hogy megtalálják az aktív kaszálás-fenntartás és a fajok védelme közti vékony határt.

Halász Antal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálat-vezetője felhívta a figyelmet a gazdák felelősségére: „Ha a tulajdonos tudja, hogy természetvédelmi szempontból is értékes terület van a kezében, különösen oda kell figyelnie, például kaszáláskor. Nem ritka ugyanis, hogy egyes védett fajok többsége egy gazda földjén van”.

Májusban például számos fokozottan védett madárfaj fészkel ezeken a területeken, így érdemes körültekintően végezni ilyenkor a munkákat.

„Ha gyanúja támad a gazdának, mindenképp szólni kell a természetvédelmi őröknek, akik felmérik az állomány nagyságát, majd kijelölnek a fészek körül egy kört, amely környékén egészen addig fel kell hagyni a kaszálással, míg a fiókák elhagyják a fészket” – hangsúlyozta Halász Antal.

Bármennyire is megdöbbentő, de egy egyszerű kaszálásának, cserjeírtásnak is lehet büntetőjogi következménye!

A fokozottan védett madár fészekaljának elpusztítása – akkor is, ha nem szándékosan történik – ugyanis büntetendő.

Hogy mennyire vékony a „jég”, azt a szakember egy példával szemléltette. Előfordult, hogy a katasztrófavédelem tűzvédelmi okokra hivatkozva kaszálásra szólította fel a gazdát, aki ugyanakkor tisztában volt vele, hogy természeti okokból e tevékenységet leghamarabb csak másfél hónap múlva kezdhetné el. Mivel a gazdálkodó szoros kapcsolatban állt a természetvédelmi őrökkel, azonnal szólt nekik, akik egyeztetést kezdeményeztek az említett hatósággal.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Címlapképek: Richard Wesley/flickr/Wikimedia Commons és Pixabay