Jövőre már kortyolgathatod a különleges italt.

Bor nem csak szőlőből készülhet, hanem akár narancsból is! A különleges, enyhén kesernyés, izgalmas ízű ital önmagában is fogyasztható, de ázsiai ételek kísérőjeként is karakteres, finom. Elkészítéséhez ráadásul nem kell pincével rendelkezned, akár a saját konyhádban is nekiláthatsz!

Narancsbor

Az alábbi receptből kb. 6 üvegnyi narancsbor készíthető.

Hozzávalók

  • 12 db narancs (lehetőleg kezeletlen bionarancs)
  • 1,3 kg cukor
  • 3,7 l víz
  • egy tasak élesztő
  • 1 teáskanál élesztő tápanyag
  • 1 teáskanál pektináz enzim

Elkészítés

  1. Vékonyan hámozz meg 6 narancsot!
  2. Tedd a narancshéjat (egy kis narancshússal, vagy anélkül) egy tálba, és öntsél rá 11.5 dl forrásban lévő vizet. Fedd be a tálat, és hagyd állni kb. egy napig.
  3. Facsard ki mind a 12 narancsot, és öntsd a narancslevet egy lezárható edénybe.
  4. Add hozzá a cukrot, a maradék vizet (ami sima hideg csapvíz is lehet) és azt a vizet, ami a héjat tartalmazza (de magát a héjat ne öntsd bele!).
  5. Add az élesztőt és a tápanyagot, valamint az enzimet a folyadékhoz, keverd, amíg a cukor fel nem oldódik.
  6. Tedd meleg helyre a lefedett edényt (hordót, vödröt), 5-6 napra, hogy az erjedés végbemehessen.
  7. Szűrd át a folyadékot egy demizsonba, hogy a magoktól, egyéb nem kívánatos gyümölcsrészektől megszabadulj.
  8. Hagyd a demizsont 2-3 hónapig állni. A bornak kellemesen sárga színűnek kell lennie, némi üledékkel.
  9. Öntsd át egy másik demizsonba a bort, de akár ki is adagolhatod üvegekbe.

Ötlet: https://homefarmer.co.uk/