Kutatók éjszakája – 5 érdekes programot ajánlunk!

Csodazongora és sáskaevés a kínálatban.

Az Európai Unió Bizottsága több, mint tíz évvel ezelőtt indította útjára azt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.

2016. szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához, viszont egy estére egy kicsit magunk is felfedezővé, kutatóvá válhatunk.

Ezen az éjszakán bepillanthatsz, megismerhetsz, rácsodálkozhatsz és felfedezhetsz – 5 érdekes programot ajánlunk!

  1. Kő-papír-szúnyog – Mindent a Zikáról!, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat – Országos Tisztiorvosi Hivatala, Országos Epidemiológiai Központ, Országos Közegészségügyi Központ

Cím: 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. (Fodor Terem)

Időpont: 17:20-17:40 és 19:20-19:40

Hogyan alakult ki a Zika-vírus-járvány? Hogy lehet, hogy eddig nem tudtunk a magzatkárosító hatásáról? Az érdeklődök átélhetik, milyen az, ha egy betegség először bontakozik ki új formában az orvosok szeme előtt.  Az előadás során szó lesz a Zika-vírussal kapcsolatos legújabb információkról.

  1. Hogyan dolgozik a restaurátor?, Aquincumi Múzeum

Cím: 1031 Budapest, Szentendrei út 135. (Kiállító épület)  

Időpont: 16:00-20:00

A látogatók megismerkedhetnek a restaurátorok munkájával, a gyermekek közben mozaikot készíthetnek, amiket haza is vihetnek.

  1. Bemutatkozik a Csoda Zongora!, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Cím: 1116 Budapest, Kondorfa utca 1. (Bay Zoltán sátor)

Időpont: 15:00-22:00

Merőben új típusú hangversenyzongorát fejlesztett ki Bogányi Gergely, Kossuth-díjas zongoraművész. A csodazongora fejlesztésében kizárólag magyar szakemberek vettek részt, és a tervek szerint a prémium kategóriás hangszert Magyarországon fogják gyártani.

  1. Menza reform 2050-Együnk sáskát!, Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium

Cím: Budapest, Városligeti fasor 17-21.

Időpont: 20:00-21:30

A világ különböző területein ma is probléma a lakosság élelemmel való ellátása. Különböző ízeltlábú állatok segíthetnek esetleg ebben. Az előadásban erről hallhatunk és gyakorlati megoldást is láthatunk. A bátrabbak ki is próbálhatják az elkészített falatokat.

  1. Gumicukor vírusok, Szent István Egyetem

Cím: 1118 Budapest, Villányi út 29-43 (Budai Campus, A épület)

Időpont: 15:00-21:00

A növényi vírusok alakjukat tekintve lehet “gömb”, “fonál” vagy “pálcika” alakúak. A gömb alakú vírusok valójában különböző bonyolultsági szintű ikozaéderek, melyek rácspontjait maguk a köpenyfehérje alegységek alkotják. Gumicukrok segítségével a látogatók felépíthetik ezeket a víruspartikulumokat és elhelyezhetik benne magát az örökítő anyagot szintén gumicukorból.

További izgalmasnál izgalmasabb programok: http://www.kutatokejszakaja.hu/2016/programok/