A dió csak nagyon rövid ideig alkalmas arra, hogy zölden likőr, pálinka, lekvár vagy befőtt készítéséhez felhasználjuk.

Az olasz hagyományok szerint például Szent Iván napja, vagy még inkább éjjele az ideális időpont a szedéséhez. Persze ha aznap éjjel épp tűz fölött ugrást terveztünk, akad lehetőségünk a zöld dió begyűjtésére. Általánosságban elmondható, hogy nagyjából a június közepe és július vége között tartó időszak az ideális. Ekkor még nem csontosodik a termés, hanem belül is könnyen vágható, lágy marad.

Olaszországban egyébként nagy múltra tekint vissza a zölddió-likőr – vagy ahogyan arrafelé nevezik Nocino – készítése. A június végén begyűjtött dió és megfelelőképp elkészített likőr Mindenszentek idejére válik alkalmassá a fogyasztásra.

Elkészíteni egyébként nem nagy ördöngösség, persze ahhoz, hogy a végeredmény megfelelő legyen, néhány szabályt és főképp hosszú várakozási időt be kell tartanunk.

Fentiekhez kapcsolódóan egy olyan receptet hoztunk, mely a diólikőr olaszos elkészítésének módját mutatja be.

A diót tehát még éppen idejében – lágy állapotában – kell begyűjtenünk. Amikor a dióval dolgozunk, érdemes gumikesztyűt húznunk, hiszen a termés pillanatok alatt hetekig tartó lemoshatatlan fekete színt varázsol kezeinkre.

Amire szükséged lesz:

  • 23 szem zöld dió
  • 2 kezeletlen citrom héja
  • 2 rúd vanília
  • 2 rúd fahéj
  • 8-10 szem szegfűszeg
  • 12 db kávébab
  • 2 liter vodka
  • 50 dkg barnacukor
  • 1/2 liter víz
  • nagy, zárható befőttesüveg

Így készítsd:

A diókat alaposan megmossuk és negyedeljük, majd a befőttes üvegbe tesszük.

Fotó: www.mountainfeed.com

Hozzáadjuk a citromhéjat, a vanília kikapart belsejét, a fahéjat, a szegfűszeget és a kávébabokat.

Fotó: www.mountainfeed.com

Végül ráöntjük a vodkát és gondosan lezárjuk.

Fotó: www.mountainfeed.com

Hűvös, sötét helyen 4 hónapig állni hagyjuk.

Fotó: www.lifeinabruzzo.com

A 4 hónap leteltekor a cukorból és a vízből szirupot készítünk, melyet lehűtünk. A fűszerekkel áztatott diót leszűrjük, a kapott sötét színű folyadékot a sziruppal elkeverjük.

Fotó: www.mountainfeed.com

A keveréket lezárjuk és egy újabb hétig pihentetjük. Ekkor kóstolhatjuk meg először a kész likőrünket.

Forrás: Life in Abruzzo