Lélegzetelállító „csillár” gyűjti az esővizet az erdőben

Művészet és természet együttélése.

Egy hatalmas fenyőfáról lóg alá John Grade installációja valahol, egy olaszországi erdőben. Az 5000 víztiszta „cseppecske” az eső és hó hatását jeleníti meg. A Reservoir (Tartály) névre hallgató alkotás a természet szépségét hivatott dicsérni.

Amikor az esővíz vagy a hó felgyűlik a cseppecskékben, megváltozik a háló alakja és lejjebb is ereszkedik. Túlságosan azonban nem tud közel kerülni a talajhoz, mert egy rugós szerkezet megakadályozza ebben.

Amikor az összegyűjtött víz elpárolog, az installáció újra felveszi eredeti formáját. A művész bevallása szerint az alkotást a hely inspirálta, a szemerkélő eső hangja, a koronán átszűrődő vízsugár. Még egy nagyon finom eső is olyan mozgást idéz elő, amely érzékelhető a látogatók által.

A művész ügyelt a biztonságra is – nagyon finom hálót választott, sokat tesztelte az anyagot, hogy a madarak vagy egyéb állatok ne tudjanak beleakadni, megsérülni.

Száraz állapotban a csillár 32 kg-t nyom, vízzel telve pedig akár 363 kg is lehet.

John néhány év múlva tervezi elkészíteni a szobor új változatát, amellyel majd még több finomságot, apró mozgást szeretne megmutatni.

A szobrot az Arte Sella nevű „szoborerdőben, Borgo Valsugana mellett, Trentótól nem messze találjuk: artesella.it

Forrás: boredpanda, képek: John Grade