Jason deCaires Taylor brit szobrászművész egy egyedülállóan új műalkotással – az ipari apokalipszis négy lovasával – gazdagította London látványosságait.


Taylor alapelképzelése az volt, hogy úgy helyezze el a szoborcsoportot, hogy az a Temze két oldaláról teljes egészében csak apály idején legyen látható – ami legfeljebb két óra időtartamot jelent. Azt szerette volna ezzel az elgondolással elérni, hogy az alkotást szemlélve az emberekben tudatosuljon a klímaváltozás, és ez arra sarkallja őket, hogy lehetőség szerint tegyenek is valamit annak megállításáért.

A szoborcsoport két pocakos üzletemberből és két gyermekből áll – ez utóbbiak jelképezik az eljövendő generációt, amelynek szembesülnie kell az ökológiai katasztrófával. Az alakok meghökkentően ábrázolt lovakon ülnek: a lovak feje mind egy-egy olajszivattyút formáz.

Miközben ezt a lenyűgöző, bár vitathatatlanul kissé hátborzongató látványt próbáljuk befogadni, a művész üzenete is eljut hozzánk: valamennyien hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a világ jobb hely legyen a gyermekeink számára.

Szoborcsoport a Temzében

Szoborcsoport a Temzében

Szoborcsoport a Temzében

Szoborcsoport a Temzében

Szoborcsoport a Temzében

Szoborcsoport a TemzébenFotók: Jason deCaires Taylor