Medvék járnak a Bükkben – ne zargassuk őket!

Egyre többször találkozunk velük.

Óvatosabbnak kell lenni, ha az erdőt járjuk, hiszen egyre többször érkeznek jelentések a Magyarország határain belül felbukkanó medvékről. Tavaly napokig tartotta lázban egy mackó az országot, és az idei nyugalmi időszak vége után is megindultak az észlelések.

A bejelentések általában Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz futnak be. Ezek egy része tévesnek bizonyul, előfordult már, hogy kutyanyomot vagy elhanyagolt vadetetőt sikerült a medve mögött beazonosítani. A nemzeti park területén egyébként 2008-tól kezdve vannak dokumentált észlelések, az előfordulási adatokat és a kapcsolódó információkat folyamatosan gyűjtik.

Az utóbbi napokban Szilvásvárad és Nagyvisnyó közelében valóban medvét láttak.

Egy héttel ezelőtt Szilvásvárad határában, pár nappal előtte pedig Nagyvisnyó környékén láttak egy barna medvét – számol be róla a Heves megyei hírportál. Utóbbi településen a szemtanúk szerint a temető kerítése mellett szaladt az állat a Bükk irányába, a falun belül nem látták.

A WWF (Természetvédelmi Világalap) Magyarország szakértői hangsúlyozzák, hogy bármennyire is különösnek tűnhet, a medvék felbukkanása nem kivételes eset.

A nagyragadozók eddig is előfordultak hazánk területén, állománynövekedésük egy természetes folyamat, amely Európa legtöbb országára jellemző.

Magyarországon a barnamedve őshonos, fokozottan védett faj, amelyet az 1800-1900-as években már csak ritkán figyeltek meg az országban.

Az 1980-as évektől azonban egyre többször észleltek kóborló példányokat az ország területén. A barna medvék május és június környékén szaporodnak, ilyenkor a nagyobb távolságok megtétele sem ritka a párkeresés érdekében. Magyarországon, különösen a határok közelében időről-időre nyomokat találnak átjáró állatokról.

A medvék élelmének 60-80%-át is kitehetik a növények, ezért nem meglepő, hogy az országot végigszelő medve például nagyrészt ezzel táplálkozott a vándorlás idején.

Romániából is aggasztó hírek érkeznek, kukázó, a települések utcáin kóborló, élelmet kutató medvékről, velük azonban más a helyzet. A települések környékén történő megjelenések sokkal inkább emberi zavarásra vezethetők vissza.

„A WWF Magyarország ezúton kéri a hazai lakosságot, hogy ne kövesse, ne kergesse, és semmilyen módon ne zavarja a nagyragadozókat, így a települések közelében esetlegesen előforduló medvét se. Nincs okunk a pánikra, ugyanakkor a hajszolással megijeszthetjük a medvét, míg az jó eséllyel magától visszatérne megfelelő élőhelyére. Tegyük lehetővé, hogy ezt zavartalanul megtehesse. Legyen ez az első lépés az együttélés felé” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

A WWF Magyarország hangsúlyozza, hogy a természetesen visszatelepülő őshonos nagyragadozóinknak – így a medvének, farkasnak és a hiúznak is – helye és szerepe van az Északi-középhegység erdeiben.

Egykor elterjedt, de élőhelyük felszabdalása és üldöztetésük miatt eltűnt nagyragadozóinknak nagy szerepük lehet az erdő növényzetének megújulásában. „Ezért elengedhetetlen, hogy a lakosság bevonásával, megfelelő tájékoztatás mellett konszenzusos alapon tanuljunk meg újra együtt élni a medvével és a többi nagyragadozóval. Ez mindannyiunk közös érdeke.” – figyelmeztet a szervezet.

Forrás: wwf.hu