Ukrajna és Románia felől támad a kórokozó!

Újabb sertéspestises vaddisznóra bukkantak Ukrajnában, a beregszászi járásban – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az állatot Rafajnaújfalu közelében, a magyar határtól mindössze 8 kilométerre lőtték ki. Az ukrán állategészségügyi hatóságok kimutatták az afrikai sertéspestis vírusát az elhullott állatból.

Az afrikai sertéspestis a házi sertések és a vaddisznók vírusos betegsége, az Európai Unió területén először 2014-ben, Litvániában mutatták ki. Kárpátalján, a magyar határ közelében 2016 decemberében jelentették először, majd 2017 júniusában Csehországban vaddisznókban, júliusban pedig a romániai Szatmárnémeti egyik háztáji gazdaságában találták meg a kórokozót.

Hazánkban eddig nem mutatták ki a sertéspestis vírusát, de a határoktól nem messze már nem először jelentik a fertőzöttséget. Nemrég újabb afrikai sertéspestis-góc jelent meg Romániában, a magyar határ mellett, egy háztáji gazdaságban. Magyarországon megfigyelési zóna kijelölését rendelte el a hazai állategészségügyi szolgálat a határok mellett.

A mostani ukrajnai észlelés következményeként Ukrajna területéről húst, húskészítményt még személyes fogyasztásra is tilos behozni. A Nébih 2017 decemberében már kimutatta a vírust egy olyan húsmintából, amelyet a záhonyi határállomáson koboztak el. Magyarországra a vírus ugyanis a vaddisznóállományon keresztül, illegális sertésszállítással, vagy a fertőzött állatokból nyert hússal, húskészítménnyel juthat be.

A sertéspestis vírusa ellenálló, húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, míg fagyasztott húsokban akár évekig fertőzőképes marad. Ellene védőoltás nincs, a fertőzés terjedését csak a beteg állatokkal való érintkezés megelőzésével lehet meggátolni. A fertőzött állatok száz százaléka elpusztul. Az afrikai sertéspestist a szabadon élő állatok terjesztik, az emberekre nem jelent veszélyt.

Forrás: www.agrarszektor.hu