Megvan az Év rovara – az óriás szitakötő nyerte a szavazást

Színpompás és méretes.

Az interneten lehetett szavazni a 2018-as év rovarára, a 3 jelölt mindegyike a vízi élethez kötődött. A közönséges keringőbogár, a tavi molnárpoloska és az óriás szitakötő közül idén az utóbbi került ki győztesen. Acsa, anyalégy, csúszó őrző, fátyolka, hosszas pille, kígyó pásztor, kígyó őrző, ördög lova, szitaszövő, üveges, vízibornyú, vízi leány, vízi pásztor, vízi pille: ezek az elnevezések mind ugyanarra a rovarra vonatkoznak. Kohaut Rezső 1896-ban megjelent monográfiájában nem kevesebb, mint 14 kifejezést sorol fel a szitakötőre.

Fotó: Loz (L. B. Tettenborn)/Wikimedia Commons

A mai szitakötők lenyűgöző méretét látva nehéz elképzelni, hogy a 10 cm-es szárnyfesztávolságával köröző szépség őseihez képest csak egy törpe. A 300 millió évvel ezelőtt élő ős-szitakötők a dinoszauruszok körül röpködtek és szárnyfesztávolságuk akár a fél métert is elérte. Az óriás szitakötő még így is hazánk jelenleg élő legnagyobb szitakötője, mérete mellett látványossága, színpompája sem marad el.

Fotó: Karl Csaba/Ízeltlábúak.hu

Hazánkban mindenhol megtalálható, ahol van állóvíz, lárvája a növényzetben gazdag tavakat, víztározókat, kavicsbánya-tavakat, halastavakat kedveli. Lárvái a vizek félelmetes ragadozói, fejlődésük egy év alatt végbemegy, többségük májusban bújik ki és kel szárnyra. Bár Európában az óriás szitakötő nem veszélyeztetett élőhelyei visszaszorulóban vannak, így fontos odafigyelni erre a látványos rovarunkra.

Forrás: erdeiprogramok.hu és mttmuzeum.blog.hu