Melyik a legjobb kor a gyerekvállalásra? Az 50 az új 40?

A késői gyerekvállalásnak is vannak előnyei.

Életet adni egy gyermeknek a legnagyobb boldogság, ugyanakkor hatalmas kihívás és óriási felelősség is. Létezik vajon „legjobb időpont” a csoda megélésére?

gyerekvallalas-5

Egyre nő az az életkor, amikor a nők első gyermeküket szülik. Nem pusztán divatról van szó, manapság a nők 30 és 40 között érzik magukat egzisztenciálisan és érzelmileg akkora biztonságban, hogy utódot is merjenek vállalni.

Korábban elképzelhetetlen volt, hogy a nők tömegesen 35 felett váljanak anyává, hatalmas kockázatnak vélték, ha valaki ilyen idős adta szülésre a fejét. Manapság viszont csak kapkodjuk a fejünket, egyre többen látják a környezetükben, hogy a 45 feletti nők is lehetnek kismamák, és ismeretes, hogy a sztárvilágban is léteznek nők, akik nem hogy 40, de 50 felett vállalják első gyermeküket. Pár éve Fehér Anna okozott szenzációt azzal, hogy 53 évesen szülte kisfiát, most pedig Janet Jackson lett 50 évesen anya, és Fejős Éva is hasonló korban várja első gyermekét.

Az elmúlt években a tudomány felfedezte, hogy a késői gyerekvállalásnak is számos előnye van. Az már korábban kiderült, hogy a 35 év feletti szülés meghosszabbítja az anya várható élettartamát, de egy Dél-kaliforniai Egyetemen megjelent tanulmány szerint az anya szellemi kondíciója is javul a késői szüléssel.  A 830 nő bevonásával végzett vizsgálatok során az első gyereküket 24 év felett szülő nők jobbnak bizonyultak a problémamegoldást, éles elmét, szóbeli készségeket mérő teszteken, mint az ennél korábban szülők. Azok a nők, akik legkisebb gyereküket 35 éves koruk után hozták világra, a verbális memóriában és megismerésben emelkedtek ki.

gyerekvallalas-4

Mindez a terhesség alatti hormonszint ingadozásával (ösztrogén és progeszteron) van kapcsolatban— a kutatók úgy találták, hogy annak előnyös hatása van az agy kémiájára és működésére, különösen, ha az utolsó terhesség idősebb életkorban zajlott.

gyerekvallalas-3

Sosem egyszerű eldönteni, hogy mikor vállaljunk gyermeket, számos tényezőt kell mérlegelni. Bármelyik korban is szüljünk, vannak előnyök és hátrányok, amiket végig kell gondolnunk. Minden ember más, és éppen ezért mindenkinek egyénileg kell az orvosával is beszélnie, és az egészségügyi tényezőket is figyelembe véve döntenie.

gyerekvallalas-2