Meseszép virágözön: lenyűgöző a córdobai patiok éves versengése

Enyhülést adó udvarok.

Córdobában, ebben a dél-spanyol városban megadják a módját a tavasz köszöntésének: minden május elején virágba borul a település.

Az ünneplés egy látványos parádéval indul, ami a „Virágok csatája” nevet viseli, majd a várva várt versengés következik, „Córdoba belső udvarai” címmel.

Fotó: www.cruise.co.uk

Ennek során két héten keresztül a córdobaiak kinyitják az ajtajaikat, hogy bárki beleshessen a belső udvaraikra. A tulajdonosok erre az alkalomra növényekkel és virágokkal – főként jázminnal, muskátlival, szegfűkkel – díszítik fel a díszes vasrácsokat, erkélyeket, házfalakat. Virágszőnyegek, kézzel készített arab (mudéjar) mozaikok, és látványos formában feltörő víz, csobogók színesítik a képet. Ezek a belső udvarkák egyébként magántulajdonban vannak, így a közönség szemei elől rejtve maradnak, de a fesztivál ideje alatt bárki megcsodálhatja a gyönyörűen dekorált, bájos kis területeket. Ilyenkor szavazni is lehet a legszebben megőrzött és feldíszített patiora, és a pénzjutalom mellett óriási megtiszteltetés viselni a „Város legszebb udvara” címet.

Fotó: flickr
Fotó: flickr

Córdoba forró, száraz éghajlattal rendelkezik, így a házak enyhülést adó belső udvarral épültek, már a római idők óta. A belső udvarok dekorálást, díszítését a Spanyolország déli területeit elfoglaló mórok kezdték, ők voltak azok is, akik növényekkel, és vízzel próbálták elviselhetőbbé tenni ezeket a területeket a forró nyarakon. Ezekre a kis terecskékre gyűlt össze a család, hogy átvészelje a kánikulai napokat.

Fotó: flickr/Javi
Fotó: flickr/Adam Jones

A 13. században a várost elfoglaló keresztények folytatták a patiok szépítgetését. A reneszánsz végére a patiokat már a vendégek fogadására és a lovak bekötésére is használták. Innen lehetett elérni a ház különböző szintjeit is: az alsó szinten a nyári időszakban, a felsőn a téli időszakban tartózkodtak. Külföldről érkező, egyéb hatások is formálták már a patio képét, így például megjelent a márvány, a központi szökőkút és a zárt galériák használata a 18-19. században.

Fotó: homeremodeler.info

A Patio Fesztivál 100 éves múltra tekint vissza: először 1918-ban rendezték a Városházán, a hozzá kapcsolódó versenyeket 1921 óta jegyzik. 1933-ban kezdték díjazni a legszebbeket, ekkortól vált igazán népszerűvé a megmérettetés. A díj a legszebb és legjobban megőrzött pationak jár. Természetesen számtalan kategóriában lehet indulni, a hagyományostól a közösségin keresztül a vizet művészien használóig.

Fotó: flickr/Trevor Huxham
Fotó: flickr/Trevor Huxham
Fotó: flickr/Trevor Huxham
Fotó: flickr/Trevor Huxham
Fotó: flickr/Agu V.
Fotó: flickr/Agu V.

Forrás: www.amusingplanet.com